BoekenZhighlight

Nassau en Oranje in gebrandschilderd glas, 1503-2005 wordt uitgebracht

De Stichting Je Maintiendrai Nassau, opgericht in 1959 met als doel de instandhouding van monumenten, die herinneren aan de geslachten Nassau en Oranje-Nassau, heeft de viering Tweehonderd Jaar Koninkrijk aangegrepen om met een unieke publicatie te komen: Nassau en Oranje in gebrandschilderd glas. Het is voor het eerst dat aan dit thema in boekvorm aandacht wordt gegeven.

Drs. Emerentia van Heuven-van Nes, bestuurslid van de stichting en oud-conservator van Paleis Het Loo Nationaal Museum, heeft ca. 130 gebrandschilderde glas-in-loodramen, ook wel glazen genoemd, getraceerd en beschreven, alle voorzien van prachtige kleurenillustraties. Ze beslaan precies vijf eeuwen, zijn door het hele land te vinden, een enkele zelfs in het buitenland. Ze zijn door de bekendste glazeniers op dit terrein vervaardigd. Het oudste raam uit 1503 bevindt zich in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen, terwijl het jongste raam uit 2005 dateert en in de Nieuwe Kerk in Amsterdam is geplaatst ter gelegenheid van het 25-jarig regeringsjubileum van koningin Beatrix.

NassauDe vijftien ramen uit de 16de, 17de en 18de eeuw zijn veelal geschonken door de graven van Nassau, later prinsen van Oranje-Nassau. Meer dan honderd ramen dateren uit de 19de en 20ste eeuw, waarvan het merendeel, zo’n 80 ramen in de laatste eeuw het licht zag. Het is opmerkelijk dat het in de 19de en 20ste eeuw niet zozeer de Oranjes waren die een glas schonken, maar dat het meestal initiatieven waren van privépersonen, instellingen als kerkbesturen, zorginstellingen, verenigingen, studentencorpora of een raam was een Nationaal Geschenk. Aanleidingen waren belangrijke gebeurtenissen met betrekking tot het koninklijk Huis, als inhuldigingen, regeringsjubilea, eeuwfeesten, geboortes en huwelijken.

Inleidingen door de hoofdauteur, S. Groenveld en D.B.M. Hermans behandelen de historische achtergronden van het Huis Oranje-Nassau, de glasschenkingen en de techniek van het maken van glas in lood. Een register en een stamboom vervolmaken dit boek dat op een bijzondere wijze de relatie tussen het Huis Oranje-Nassau en de Nederlanden belicht.

Het boek zal op 18 september 2015 verschijnen, wanneer Nederland bijna kan vieren dat het Tweehonderd Jaar Koninkrijk is, want op 21 september 1815 vond de inhuldiging van Willem I plaats, onze eerste koning uit het Huis Oranje-Nassau in de Nederlanden.

Geef een reactie