BoekenZhighlight

Hoop – Jacques Koch

In de roman Hoop laat Jacques Koch de lezer kennis maken met Richard, een onwillige handelaar in dubieuze afslankmiddelen en Sophie een in opspraak geraakte journaliste. Ze hebben beiden zo hun tobberijtjes om het zo maar eens te omschrijven.  De een wil succes en de andere revanche. Koch laat deze twee elkaar op een meesterlijke wijze ontmoeten. Beiden zien voor zich een redelijk uitzichtloos bestaan en gebruiken elkaar dan ook om hieraan te ontsnappen. Op zich geen slecht idee, echter nemen ze het met de waardheid allemaal niet zo heel nauw.

In de samenwerking tussen deze twee onstaat er een wereld waar de grens van werkelijkheid en leugens erg dun wordt. Alles bij elkaar genoeg ingredienten om op een persoonlijke catastrofe uit te komen.

Geinspireerd door een aantal oude en nieuwe schandalen rond journalisten die de uitdrukking nieuws maken erg letterlijk namen neemt Koch de lezer mee in deze wereld van hoop, waarin mensen een uitweg zoeken uit hun eigen droomwereld.

Hoop is een boek wat even de tijd nodig heeft om tot je te komen. De start is redelijk warrig en het duurt dan ook even voor je de lijnen ziet. Pas eigenlijk op het moment dat Sophie het verhaal betreedt raakt het verhaal in een stroomversnelling. Vanaf dat moment is het boek een boek wat zich moeilijk weg laat leggen. Koch gebruikt heldere niet al te moeilijk taal en heeft een prettige zinsbouw. Korte zinnen die zin makkelijk laten lezen.

Afgaande op de omschrijving “schandalen rond journalisten” geeft het boek een ander soort verwachting af. Dat het verhaal een andere wending heeft dan verwacht maakt het eignelijk alleen maar leuker. Het boek is niet een boek wat aanzet tot nadenken of raakt, het laat je glimlachen en is herkenbaar. Heel eerlijk gezegd was mijn verwachting inderdaad, maar ik heb weer mogen leren dat je een verwachting los mag laten. Koch heeft me kunnen boeien, ondanks dat het niet een verhaal is wat ik snel zelf ter hand zou nemen.

Uitgeverij De Geus, ISBN 978 90 445 3520 4

3 out of 5 stars (3 / 5)

Koop online

 

Geef een reactie