MuseaZhighlightZSlider

Robot maakt museumbezoek Van Abbemuseum mogelijk

Vanaf nu kunnen mensen die door een fysieke beperking niet naar het museum kunnen komen toch de tentoonstellingen in het Van Abbemuseum in Eindhoven bekijken. Een robot maakt het mogelijk om vanuit hun eigen omgeving het museum en de kunst te ervaren. Iemand kan zelf deze robot besturen door het museum. Er is wel altijd een begeleider voor de robot die ook in gesprek gaat met de “virtuele” bezoeker. Een rondleiding met uitgebreide toelichting op de kunstwerken is ook mogelijk. Marleen Hartjes, Special Guests coördinator in het Van Abbemuseum: “We merken dat de robot heel veel interactie oproept, ook met andere bezoekers in het museum. Mensen raken makkelijk met elkaar in gesprek en hiermee haal je iemand ook uit een sociaal isolement. We geven hiermee ook een stukje zelfstandigheid terug.” De robot is onderdeel van het Special Guests programma waarmee het museum toegankelijk wil zijn voor iedereen, ongeacht beperkingen. Zo is er al aanbod voor blinden en slechtzienden, doven en slechthorenden en mensen met afasie.

Mensen kunnen via de website van het Van Abbemuseum de robot reserveren. Nadat ze een programma hebben gedownload wordt er in overleg een tijd toegewezen voor hun museumbezoek. De besturing is eenvoudig en kan worden aangepast op de behoefte van de bezoeker. De rondleider kan hierbij helpen en met hen in gesprek gaan over de kunstwerken. Het museum vindt het bovendien belangrijk om zijn bezoekers gastvrij te ontvangen.

Het Van Abbemuseum is het eerste museum in Europa dat een museumbezoek op deze manier structureel mogelijk maakt. Hierdoor wordt het museum toegankelijk voor iedereen, ongeacht fysieke beperking. Inclusie is een belangrijk streven van het Van Abbemuseum.

“Het museum van de toekomst komt nu behoorlijk dichtbij’”, aldus Charles Esche, directeur van het Van Abbemuseum. “Dit project verbindt kunst met technologie, iets wat perfect past bij Eindhoven en de Brainport regio. Maar het levert vooral voordelen op voor de bezoeker, die ongeacht zijn locatie kennis kan maken met onze kunstwerken. Dat is de radicale gastvrijheid waar we naar streven.”

Geef een reactie