BoekenZSlider

Het rode korenveld van Nobelprijswinnaar Mo Yan nu in de winkels

Vanaf vandaag is Het rode korenveld van de Chinese auteur én Nobelprijswinnaar Mo Yan verkrijgbaar. Mo Yan (China, 1955) is China’s meest gewaardeerde auteur. Hij begon met schrijven toen hij bij het Volksbevrijdingsleger zat. In het Westen verwierf Mo Yan bekendheid dankzij de met een Gouden Beer bekroonde verfilming van Het rode korenveld uit 1987. Na een eerder verschenen vertaling uit het Engels is dit boek nu voor het eerst uit het Chinees vertaald.
Mo Yan ontving talloze literaire prijzen, waaronder in 2012 de Nobelprijs voor Literatuur. Bij De Geus verschenen van zijn hand eerder Veranderingen, Kikkers, en De wijnrepubliek. Onlangs verscheen zijn eveneens uit het Chinees vertaalde roman De sandelhoutstraf.

In een afgelegen streek in het China van de jaren dertig leiden de boeren een zwaar bestaan. De Japanse bezetter rukt op en de strijd is ongekend hard. Decennia later blikt de kleinzoon van Commandant en opstandeling Yu Zhan’ao terug op zijn familieverleden. Zo vertelt hij over zijn vader, die zich als vijftienjarige met knikkende knieën aansluit bij het leger van Yu. En over zijn grootmoeder met haar keurig ingesnoerde voeten, die moet trouwen met de zoon van een wijnproducent. De gebeurtenissen uit deze turbulente tijd hebben de ‘naar glorie riekende’, dieprode korenvelden in Noordoost-Gaomi voor altijd bezoedeld.

Geef een reactie