MuziektheaterPodiumZhighlightZSlider

Cirque du Soleil maakt indruk met Amaluna

De show ‘Amaluna’ tourt al even maar is vanaf nu eindelijk te zien en te beleven in Nederland. Cirque du Soleil heeft haar tent hiervoor opgeslagen naast de Arena in Amsterdam. ‘Amaluna’ werd gemaakt door een uit 75% vrouwen bestaand team en zelfs de band bestaat alleen uit vrouwelijke spelers. Het maakt dat deze show de vrouwelijkste is tot nu toe. Er doen 46 artiesten aan mee en de totale crew, om alles vlekkeloos te laten verlopen, bedraagt maar liefst 120 personen.

KRE_0817

Per show kunnen 2500 mensen zich vergapen aan dit wereldcircus. ‘Amaluna’ is een samensmelting van de woorden ama, dat in veel talen naar ‘moeder’ verwijst, en luna, wat ‘maan’ betekent. De maan is een symbool van vrouwelijkheid dat zowel de moeder-dochter relatie oproept, als het begrip van godin en beschermster van de aarde. ‘Amaluna’ is ook de naam van het mysterieuze eiland waar dit magische verhaal zich afspeelt.

Bij binnenkomst werd er direct een mysterieuze sfeer gecreëerd door de muziek; De show was begonnen! Het hoorde bij de totaal-beleving, iets waar Cirque du Soleil bekend om staat. Terwijl nog niet iedereen zat begon het spektakel al in de zaal met muziek en een theatrale act.

KRE_0825

Miranda was volwassen geworden en daarom was het feest vandaag. Ontmoet zij haar Romeo?  Een rode doek danst door de lucht en geeft de frivole Miranda weer. De eerste act on stage was meteen een grote opening met alle spelers. Dat beloofde veel goeds. Een act met hoepels, dit keer geen tijgers maar met humane ‘dieren’. Door het ronddraaiende podium waren hun capriolen voor alle toeschouwers goed te zien.

Diabolo act en watershow

Iets wat simpel leek: Een witte diabolo vloog hoog door de lucht en werd telkens weer opgevangen op het korte touwtje, tijdens spectaculaire pirouettes en sprongen. Met de cello op het podium werd de storm aangekondigd die de roerige tijd moest aangeven. Daarbij vlogen er drie dames synchroon aan elastieken door de lucht over het publiek. De muziek – die allemaal live werd gespeeld door de girl power band – maakte het geheel af. Alle instrumenten, van harp, harmonica en gitaar tot verschillende slagwerkinstrumenten, klonken fantastisch en op een juist prettig volume.

KRE_0983

 

Het minste stuk van de show, een clownesk bedoelde act, haalde het hoge niveau van de show helaas enigszins naar beneden. De semi grappige momenten tussen een matroos en een corpulente dame waren aan een groot deel van het publiek niet besteed. Gelukkig was er ook een absolute topact; In, op en boven een water bowl, prachtig begeleid door de heldere stem van Jennifer Aubry, die tegelijkertijd een act met een hoepel deed waarmee ze ongezekerd, de meest elegante capriolen uithaalde. Soms alleen met haar hoofd hangend in de hoepel.

KRE_1125

Luliia Mykhailova (Miranda) balanceerde op een hand en wist haar lichaam in de meest onnatuurlijke houdingen te brengen. Spelend met en in het water, wat prachtig visueel schouwspel opleverde met spetters en spatters. Complete lichaamsbeheersing, elke spier onder controle, duikend in de ondiepe bowl. Daar ontlook ook de liefdesrelatie tussen Romeo (Evgeny Kurkin) en Miranda in show.

KRE_1267

Salto’s, schroeven en explosieve ontlading

Tijdens het changement werden de lolbroeken weer van stal gehaald om voor de pauze sterk te eindigen met een act op de ongelijke bruggen. Visueel weer goed uitgedacht en in vurig rode outfits over de balken heen en weer gezwierd. Het voor Cirque du Soleil typerende is dat iedereen meerdere rollen heeft. De ene keer een eigen nummer, de andere keer als figurant tijdens de performance van een andere. Je weet soms niet waar je moet kijken: het gebeurt overal waar je maar kijkt.

KRE_1289

De tweede helft begon met een act van de powerboys, die springend op een wip omhoog worden geschoten en salto’s en schroeven in de lucht maakten. Vier geweldenaren die letterlijk tot grote hoogte kwamen. Miranda en Romeo kwamen hierna weer ten tonele met hun fragiele relatie waar het zoeken was naar de juiste balans.

Het volgende nummer sloot daar naadloos bij aan. Een zeer bijzondere act met uiterste precisie en balans. Beginnende met een stokje op een ander leggende en zo steeds er een aan toevoegende tot er uiteindelijk een gigantische balanceerde constructie ontstond. Het 3D geluid en het ademen van Lili Chao gaven het geheel nog meer dimensie en spanning vanwege van haar kunst. Met haar voeten de volgende stok oppakkende zonder de balans te verstoren; Het publiek hield de adem in en de explosieve ontlading kwam bij het publiek en Lili Chao na afloop.

KRE_1421

De muur tussen Romeo en zijn geliefde brak, maar uiteindelijk verdween Miranda toch weer in het niets, onbereikbaar voor Romeo.

Chinese paaldans-act kostte kracht en durf om van boven naar benden te vallen en op een paar centimeter boven de grond te blijven hangen. De muzikale en vocale begeleiding was wederom van hoog niveau en kristal helder.

Het duo vond uiteindelijk hun huwelijksbootje waarmee hun act gelukkig beëindigde. Helaas wat simpel, schunnig en niet op het zelfde niveau was als de rest van de wervelende flitsende kleurrijke show.

KRE_1699 (1)

Een boos wezen ontdeed zich daarna van zijn staart en gaf een ballen-act weg waarin hij verschillende ballen door de lucht liet bewegen. Het kwaad werd verslagen door Romeo en niets stond meer in de weg van hun liefde. Wederom een balans act tot in precisie uitgevoerd salto’s door liggende personen balancerend op hun benen.

Bij de gezamenlijke slotact gaf men werkelijk alles. Het publiek kwam ogen en oren te kort; Overal op en boven de piste was er wat te zien. Het verhaal eindigde vrijwel identiek aan het begin, nu echter met een blauwe doek dansend door de lucht met op de achtergrond het gelukkige stel, Romeo en Miranda.

KRE_1773 (1)

‘Amaluna’ balanceert op het randje van de uiterste risico’s en spanning in een simpel doch kleurrijk decor. De maan is inmiddels vertrokken en zon is opgekomen na het zien van deze totaal-productie. Cirque du Soleil laat met de show ‘Amaluna’ weer de hoogste standaard op het gebied van circus zien, plus visueel spektakel op het gebied van acrobatiek, evenwicht, souplesse, kracht en aankleding.

Komt dat zien en beleven! Het kan nog tot 1 mei in Amsterdam.

Foto’s: Hans Kreutzer

KRE_1710 (1)

Geef een reactie