DansPodiumToneelZhighlightZSlider

Vijfde editie van Theatraal AM Waal op 17 april

Op zondagmiddag 17 april is de vijfde editie van dans- en theaterfestival Theatraal AM Waal. Vijftien jonge, ambitieuze makers uit heel Nederland presenteren tussen 13.00 en 17.00 uur voorstellingen op tien unieke, vaak onontdekte locaties in de Nijmeegse benedenstad, op schepen in de Waalhaven en in het Valkhofpark. De meeste voorstellingen zijn speciaal voor Theatraal AM Waal gemaakt op locatie en zijn als zodanig voor het eerst te zien.

Locaties
Makers laten zich voor Theatraal AM Waal inspireren door de dieseldampen van historische schepen, het uitzicht op de Waal vanaf het Valkhof en de gewijde stilte van kapelletjes. Deelnemende locaties zijn ideële kringloopwinkel Basta, de Commanderie van Sint Jan, Museum Het Valkhof, de Stevenskerk, de Sint-Jacobskapel, het Valkhofpark (waaronder de Sint-Nicolaaskapel) en een Waalstrandje onder de brug. Er zijn ook voorstellingen te zien op twee boten in de Waalhaven: de Zeester en Opoe Sientje, waar het ruim eenmalig verandert in een theatraal café.

Voorstellingen
De eerste lustrumeditie van Theatraal AM Waal is groter dan ooit. Er zijn maar liefst vijftien voorstellingen op tien aansprekende locaties. Iedere voorstelling duurt 20 tot 30 minuten en is drie keer te zien op dezelfde locatie. Alle vormen van theater en dans komen aan bod: moderne dans, muziektheater, teksttoneel, mime, performance en meer. Optredende makers zijn onder meer Caroline Sprot, Guiot Deurmeier, Marie van Vollenhoven en Jamie de Groot.

Theatraal AM Waal
Theatraal AM Waal maakte dit jaar een selectie uit maar liefst 67 aanmeldingen: een ruime verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Onder de aanmeldingen waren veel makers die recentelijk een opleiding afrondden bij ArtEZ, Fontys Dansacademie, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en Codarts. Er waren ook aanmeldingen van makers met een aantal aansprekende voorstellingen op hun naam. Theatraal AM Waal biedt hen een podium waar ze kunnen experimenteren, en nieuwe voorstellingen kunnen presenteren aan een breed publiek. Theatraal AM Waal bewijst een goede neus voor talent te hebben. Katja Heitman, Cie. Perelman, De Wolven, Inge Wannet, Sophia Maria en Stephan Bikker speelden eerst op Theatraal AM Waal, voordat zij dit deden op landelijk bekende festivals.

Festival De Oversteek
Vijf deelnemende groepen of makers spelen ook op Festival De Oversteek. Een optreden op Festival De Oversteek is voor makers een kans om hun productie en zichzelf verder te ontwikkelen, en zich aan een groter publiek te presenteren. Festival De Oversteek vindt op 4 en 11 september voor de achtste keer plaats op bijzondere locaties aan de Waal in Nijmegen-Noord.

Geef een reactie