AlgemeenZhighlightZSlider

Broadway-hit Moeders en Zonen feestelijk in premiere

Voor het eerst in Nederland is de Broadway-hit Moeders en Zonen te zien. Het populaire toneelstuk ging op vrijdag 29 april in premiere in de Leidse Schouwburg. 

De voorstelling begint op het moment dat Katherine (Anne Wil Blankers) de ex-partner Cal (Paul de Leeuw) van haar overleden zoon André onverwachts bezoekt. Katherine blijft gedurende het begin van de voorstelling met haar bontjas aan staan. Cal probeert Katherine nog enigszins vriendelijk te behandelen en vertelt zijn ex-schoonmoeder over zijn prachtige uitzicht in New York. Langzaam aan komt het gesprek op gang.

9G5A9376

9G5A9371Katherine kwam langs om het dagboek van haar zoon af te geven aan Cal. Dit gebeurde pas na twintig jaren zonder enige vorm van communicatie. Cal dacht zelfs dat Katherine inmiddels was overleden. Zijn ex-schoonmoeder zat vol met haat. Haat, haat en nog veel meer haat. Ze haatte alles. Niks was goed genoeg voor Katherine. 

Ze was vooral boos op het feit dat haar zoon is gestorven aan de gevolgen van aids. Een ziekte dat André nooit had gekregen als Cal geen homo van hem had gemaakt, aldus Katherine. 

De deurbel ging. Daar kwam Will (Freek Bartels) met hun zoontje Butt binnenstappen. Het brutale 6-jarige zoontje van de twee heren vroeg Katherine de jas van haar lijf, die ze uiteindelijk toch maar heeft uitgedaan. De interactie tussen de volwassenen en het kind doet het stuk ten goede. 

9G5A9197

9G5A9062Will en Cal zijn inmiddels al jaren getrouwd, iets wat vroeger geheel ondenkbaar was. Nog gekker is dat het stel een zoontje heeft. Katherine stelt heftige vragen over Butt en Will kan er niet meer tegen. Hij brengt Butt naar bad. Nadat Butt klaar is met badderen vertelde Katherine dat André’s oma hem altijd zodra hij klaar was met douchen zigzaggend tussen zijn benen, terwijl hij stond op het toiletpot, afdroogde. En dat maakte André beslist geen homo!

Vele komische zinnen worden uitgesproken gedurende de voorstelling. Een serieus stuk, dat door de komische afwisseling toch leuk is om naar te kijken. 

Aan het eind van het toneelstuk vertelt Katherine over haar frustraties op het leven. Het wordt een heftig gesprek, maar de jonge Butt weet dit op humoristische wijze weer tot een gezellig eindpunt te brengen met zijn Oreo koekjes en glaasjes melk. 

De voorstelling is vanaf nu door het hele land te zien. Naast DeLeMar in Amsterdam, de Koninklijke Schouwburg in Den Haag en het oude Luxor Theater in Rotterdam reist het gezelschap naar vele andere grote en kleine steden. Voor de gehele speellijst klik hier.

Fotografie: Dexter Reijsmeijer

Geef een reactie