BoekenZhighlightZSlider

Literatuurprogramma Lowlands bekend

Het literatuurprogramma van Lowlands is bekend! Iedere dag doen gerenommeerde schrijvers, dichters, verhalenvertellers en andere literaire veelvraten onder de noemer ‘Lowlands Bookstore’ een boekje open in spannende voorstellingen en interessante talkshows.

Dit jaar verwelkomen we bij Lowlands Bookstore, wat plaatsvindt in onze nieuwe tent Helga’s House Of Pain, onder andere Connie Palmen, Paulien Cornelisse,Erik Jan Harmens, Ilja Leonard Pfeijffer, Rodaan Al Galidi, Niña Weijers,Simone van Saarloos, Saskia de Coster, Jan van Mersbergen, Ellen Deckwitz,Thomas Heerma van Voss, A.L. Snijders, Jamal Ouariachi, Hagar Peeters,Walter van den Berg, Jaap Robben en vele andere literaire gasten.

Connie Palmen
Connie Palmen zit al een kwarteeuw gebakken op onze leeslijsten. Naast talloze verhalen en essays omvat haar oeuvre vijf grote romans, waarmee de schrijfster, neerlandica en filosofe meer dan terecht haar eigen plek in het Hollandse pantheon van de allergrootsten verdiende. Met haar meest recente roman ‘Jij Zegt Het’ sleepte Palmen begin mei bovendien ook nog eens doodleuk de Libris Literatuurprijs 2016 binnen. Allemaal prima stof voor een goed gesprek op Lowlands met literair redacteur/presentator Jasper Henderson.

Paulien Cornelisse
Net als goede wijn behoeft de populaire cabaretier, podcaster en bestsellerschrijverPaulien Cornelisse geen krans. Toch krijgt ze die van ons: een diepte-interview met de vlijmscherpe schrijver/columnist Frank Heinen. Cornelisse vertelt onder meer over haar aanstaande self-published fictiedebuut ‘De Verwarde Cavia’. Wat er verder nog ter tafel komt blijft een verrassing maar als deze vonk overslaat, gaat dit interviewvuurwerk als de brandweer.

Erik Jan Harmens & Ilja Leonard Pfeijffer
De wapenbroeders en schrijversvrienden Pfeijffer en Harmens brengen in augustus de gezamenlijke dichtbundel ‘Duetten’ uit. Behoorlijk spectaculair nieuws voor de fans van beide, want de Libris Literatuurprijs-winnaar Pfeijffer en de gelauwerde dichter/schrijver Harmens staan bekend om hun compromisloosheid en diepgaande liefde voor taal – twee solide redenen voor een erespot op Lowlands.

Schrijven? Overleven!
In ‘Schrijven? Overleven!’ komen drie vluchtelingen aan het woord: ‘Asielzoeker des Vaderlands’ Rodaan al Galidi, de Roemeense radiomaker en publicist Mira Feticuen Sander Terphuis, die in Teheran geboren werd als Ahmad Qeleich Khany. Ze vertellen over hoe ze hun nieuwe leven in Nederland letterlijk schrijvend vorm hebben weten te geven.

Weijers & Van Saarloos – Seksistische Talkshow
In hun Seksistische Talkshow interviewen schrijvers Niña Weijers en Simone van Saarloos een breed scala aan vrouwen uit de kunst, cultuur, wetenschap en journalistiek. Op Lowlands zie je een literaire editie rond het thema ‘Gekke Vrouwen’: aan de hand van beeld-, geluid- en tekstfragmenten vertellen zomergastvrouwen als Saskia de Coster, Mirjam Rotenstreich en Jente Posthuma over hun vak, visie en fascinaties.

De Grote Lowlands Schrijfwedstrijd
Tromgeroffel! Tijdens de finale van de Grote Lowlands Schrijfwedstrijd wordt eindelijk bekend wie ervandoor gaat met die felbegeerde hoofdprijs. En geloof maar dat er bij deze spetterende, door Sarah Meuleman gepresenteerde droomfinale ook voor het publiek van alles te winnen valt. Zo dragen Jan van Mersbergen enWytske Versteeg columns voor met tips en tricks voor beginnende schrijvers en wordt het officiële juryrapport voorgelezen door Ellen Deckwitz.

Word Optimist!
Kop op, Lowlanders! Met het aanstaande ‘Handboek voor een Optimistisch Leven’ van magazine De Optimist hoeft niemand meer bij de pakken neer te zitten. Onder bezielende leiding van Jerry Hormone passeren tijdens ‘Word Optimist!’ performances van schrijvers Dennis Gaens, Lotte Lentes, Thomas Heerma van Voss en Nikki Dekker de revue, die door Gemma Pauwels live wervelend geïllustreerd worden.

De Grote A.L. Snijders Show
Schrijver en columnist A.L. Snijders is de patroonheilige van het Zeer Korte Verhaal. Tijdens deze gevarieerde show vol verhalen zie en hoor je ook diverse andere grootmeesters van strak gesnoeid proza. Voorleesduivel Jente Posthumabijvoorbeeld, maar ook Carel Helder en Nyk de Vries, met visuals van Karel van der Eijk en muziek van het duo Jonkoklapper.

Barbaard
Barbaard – weer zo’n meesterlijk project van de Vlaamse literaire organisatie VONK & Zonen – brengt hulde aan die baard en zijn trotse dragers. Gepresenteerd door action beardo Andy Fierens zie je op Lowlands optredens van Hans Bogaert, Dez Mona, Jamal Ouariachi, Delphine Lecompte en Bram van der Velde – een bont gezelschap van harige muzikanten, schrijvers en comedians.

Lucky Letters Spelshow Spectaculair
Lucky Letters Spelshow Spectaculair is een stapelmaffe mash-up van alle highlights uit de vaderlandse spelshowgeschiedenis met een literaire twist. Twee schrijversteams bestaande uit Walter van den Berg, Maurits de Bruijn, Jaap Robben en Hagar Peeters worden door presentator en eenmansjury Daan Doesborgh diep het woud der boeken ingestuurd om puur op hun literaire kennis en kunde te strijden om die ultieme hoofdprijs.

Literair Biechten
What happens at Lowlands, stays at Lowlands. Toch kan het nooit kwaad om je ziel nog even flink op te poetsen met alle moeilijk weerstaanbare festivalverlokkingen die hier op de loer liggen. Stort daarom je hart uit op de literaire buitenbiechtstoel vanHet Literatuurhuis.

DJ Dano & Arne van Terphoven – Wat De Fok Ouwe?
DJ Dano doet in zijn biografie ‘Wat De Fok Ouwe? uitgebreid uit de doeken over zijn leven als gabberkoning. Op Lowlands leest Terphoven de beste verhalen uit dit sensationele tijdsdocument voor, natuurlijk hardcore geïllustreerd door de platentas van koning Dano himself.

HekelVers
In ‘HekelVers!’ hoor je de scherpste spotdichten, schimpdichten en hekelverzen uit ‘Ik proef iets wat bedorven is’, de eerste verzameling Nederlandse hekeldichten sinds 1938. En leun tijdens deze beschimpbash vooral niet al te comfortabel gniffelend achterover, want naar goede traditie krijgt ook het publiek het zwaar te verduren.

Geef een reactie