BoekenZhighlightZSlider

Uitgeverij Liberté presenteert: De belofte van de nakomeling

Op 28 juli 2016 verschijnt bij Uitgeverij Liberté het boek De belofte van de nakomeling, met als ondertitel Overleven in Albanië. Op de voorzijde van het omslag prijkt een prachtige aanbeveling van Jan Slagter, de baas van omroep MAX. In dit grotendeels autobiografische verhaal brengt auteur Hélène Wesselingh een positieve boodschap in onze veranderlijke wereld, waarin maar al te vaak de angst regeert.

Nieuw licht op Albanië
Het kleine Balkanland Albanië heeft in Nederland geen goed imago, onder meer door de vele Albanese asielaanvragen in ons land. Bovendien ging het land na de Tweede Wereldoorlog vijftig jaar letterlijk op slot, en onbekend maakt nog altijd onbemind. Hélène Wesselingh wil hierin verandering brengen.

In De belofte van de nakomeling werpt zij een totaal ander licht op dit bijzondere land en zijn dappere bevolking. Slechts weinig mensen zijn op de hoogte van de heldenrol die het Albanese volk heeft gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Albanië was in die donkere periode een veilig toevluchtsoord voor joodse vluchtelingen. Het is het enige land waar de joodse bevolking zich gedurende de Tweede Wereldoorlog heeft kunnen vermeerderen en waar geen enkele joodse vluchteling is uitgeleverd aan de nazi’s. Voor de Albanezen waren joden geen vluchtelingen, maar gasten.

Dit gegeven is het startpunt van Hélènes zoektocht naar het Albanese gastgezin dat in de Tweede Wereldoorlog haar vaders beste vriend met zijn gezin heeft opgevangen. Nadat in 1992 een einde kwam aan de communistische dictatuur in Albanië, raken Hélène, haar moeder Cathrien en haar man Dick meer en meer betrokken bij het land en zijn bevolking. Aanvankelijk gebeurt dat vanuit hun thuisbasis Ouderkerk a/d Amstel, maar nadat Hélène een van de zeldzaamste ziekten ter wereld heeft overleefd, besluit ze met haar gezin te emigreren van het welvarende Nederland naar het straatarme Albanië. Daar bieden ze op alle mogelijke manieren hulp aan de Albanese bevolking.

Een boek als De belofte van de nakomeling zult u niet vaak onder ogen krijgen. De kern van het verhaal is de grote tolerantie van de mensen in Albanië naar elkaar, ongeacht huidskleur, religie of overtuiging. Deze tolerantie vindt haar oorsprong in de Albanese besa, het woord van eer of de eed van vrede. De centrale boodschap van het boek luidt dat wij allen één zijn, en dat wie de moed weet op te brengen, alles kan doorstaan. Een boodschap die op dit moment misschien wel actueler is dan ooit…

Over de auteur
Hélène Wesselingh-de Kuiper (1969) woont en werkt sinds 2004 met haar gezin in Albanië, waar ze zich inzet voor het verbeteren van de leefomstandigheden van de Albanese bevolking. Hiertoe richtte ze samen met haar moeder Cathrien en haar man Dick al in 1994 de stichting Doe Iets Goeds op.

Met Max Maakt Mogelijk maakte ze diverse televisieprogramma’s ter verbetering van de levensomstandigheden van de Albanese ouderen. Journaliste Marie-Thérèse Roosendaal van De Telegraaf volgt de familie sinds de emigratie naar Albanië en schreef hierover diverse mooie artikelen. Met de NOS maakten Hélène en haar man Dick een item voor het journaal over de enorme watersnoodramp die eind 2010 hun regio teisterde.

Over haar levensbedreigende en extreem zeldzame ziekte sprak Hélène in diverse tv-programma’s. Ook publiceerde ze haar ziektegeschiedenis in een bekend weekblad. Daarin liet ze zien wat ze had meegemaakt en hoe ze is genezen dankzij haar gevoel dat de menselijke geest alles kan overwinnen als je blijft geloven in jezelf.

In 2015 richtte Hélène haar eigen uitgeverij op. De belofte van de nakomeling is haar levenswerk. Zoals ze zelf zegt: ‘Met dit boek heb ik mijn missie voltooid.’

Geef een reactie