BoekenZhighlightZSlider

Alfred Birney – De Tolk van Java

Alfred Birney (1952) is een Nederlandse schrijver, nazaat van een Indisch-Nederlandse vader en een Brabantse moeder. Dit boek is het ultieme levensverhaal van Alfred Birney.

Alan vertelt het verhaal van zijn gewelddadige jeugd waarin hij en zijn broers door zijn vader Arto (bijnaam De Arend) mishandeld werden en zijn moeder (Kamerolifantje) zwijgend toekeek. Uiteindelijk haalt de overheid Alan en zijn broers weg uit hun gruwelijke milieu en plaatst ze op een internaat.

Haat en ongeloof wortelen in het hart van Alan en hij besluit om de verschrikkingen van zich af te schrijven. Wanneer hij de memoires van zijn vader leest ,leert hij het verleden van zijn hardvochtige vader kennen en ontdekt wat hem misschien tot een geweldmachine maakte. De Arend heeft zelf een beestachtige jeugd gehad en wou eigenlijk maar één ding:” Dit was een echte Nederlander zijn”.. Als kind was hij onecht,een bastaard van een Chinese moeder en Indisch-Nederlandse vader en zo voelde hij zich ook heel zijn leven. Tijdens de oorlogen en bezettingstijden ging hij tolken maar ook strijden,spioneren en moorden voor Nederland want in Nederlands-Indië voelde hij zich nooit thuis. Als het te heet werd onder zijn voeten vertrok hij naar Nederland om daar een nieuw leven te beginnen en te trouwen maar de oorlog had duidelijke sporen nagelaten.Zelfs in Nederland was Arto altijd paranoïde en sliep hij met een dolk onder zijn kussen.

Tijdens het lezen beseft Alan dat er overeenkomsten zijn in zijn vaders verleden en het zijne..Geweld en haat lijkt overal aanwezig maar toch begrijpt hij het niet:” Oorlog tussen landen tot daar aan toe maar oorlog binnen een familie…”

Dit boek is een turf van 541 bladzijden dat vanaf de eerste zin raakt. Als lezer wil je soms je hoofd afwenden van de wreedheden en moet je soms het boek eventjes wegleggen om de rauwheid te verwerken. Het persoonlijke verhaal is doordrongen van haat en ongeloof en toont vreselijke periodes uit de geschiedenis van Nederland en Indië. Het boek brengt dingen tot leven die velen willen vergeten. Als Vlaamse leerde ik een verleden kennen doorspekt met pijn en gruwel. Naast het oorlogsverleden heeft dit boek een andere kant. Het schetst haarfijn afstand en wrok binnen een familie en geeft weer hoe geweld soms zelfs als normaal ervaren wordt.

Vaak werd ik overrompeld door de ontelbare bladzijden vol leed uit Arto en Alan hun verleden. Voor mij mocht het deel van Arto wat beknopter. Hoewel de vraag is of de schrijver in het kort had kunnen weergeven hoe de haat en pijn in Alans hart groeiden.Anderzijds werd ik altijd geraakt door de ongelooflijk mooie zinnen die de auteur neerpende en werd ik ondergedompeld in een afgrijselijke, vroegere tijd.

Een onthutsend beeld van een familie in harde tijden ,rauw en vaak schokkend,hartverscheurend maar onontbeerlijk. Dit moest gewoon verteld worden en opent de lezer zijn ogen! Oorlog was er niet enkel in de geschiedenis maar de oorlog en het geweld verankerden zich ook in de familie volgens Alfred Birney.

Uitgeverij De Geus ISBN 9789044536447
4 out of 5 stars (4 / 5)
Koop Online

Geef een reactie