jazzPodiumZhighlightZSlider

Eerste namen Transition Festival 2017 bekend

Na een zeer succesvolle en uitverkochte eerste editie eerder dit jaar zijn de voorbereidingen voor de tweede editie van Transition Festival in volle gang. Op zaterdag 8 april vindt de tweede editie van Transition Festival plaats in TivoliVredenburg met meer dan 25 nationale en internationale topartiesten, verspreid over alle zalen van de Utrechtse concertzaal. Met trots bevestigt het festival de eerste namen: Branford Marsalis Quartet featuring special guest Kurt Elling, Metropole Orkest met Reinier Baas & Ben Van Gelder, Christian Scott, Steve Coleman Reflex Trio, Phronesis, Jeff Parker, Tigran (solo), Shabaka and the Ancestors en vele anderen. Meer namen volgen snel.

Jazz zit midden in de “Transition years”. De iconen van de vorige eeuw hebben de weg vrij gemaakt voor nieuwe helden, die op hun beurt zorgen voor vernieuwing in de jazz en geïmproviseerde muziek. Transition Festival wil laten zien welke bruggen er tussen genres zijn gebouwd en welke artiesten hier een sleutelrol in hebben gespeeld.
Één van de sleutelfiguren op het festival is Branford Marsalis, die samen met zijn broer Wynton Marsalis verantwoordelijk was voor de neo-bop beweging. Hun benadering van de traditionele bop beïnvloedde een hele nieuwe lichting musici als Roy Hargrove en Joshua Redman en bracht een nieuwe generatie publiek op de been. Steve Coleman geldt als één van de belangrijkste vernieuwers sinds de jaren ’80. Hij wist een brug te slaan tussen de jazz van John Coltrane en andere avantgarde spelers en de ritmiek van genres als funk en hip-hop. Hiermee beïnvloede hij een hele generatie musici die na hem kwam. Jeff Parker droeg op zijn beurt weer een steentje bij als één van de oprichters van de instrumentale post-rock band Tortoise, die met een mix van jazz, krautrock en minimal music ook aan de wieg stonden van een nieuw genre.

Deze artiesten zijn inspirators voor jonge artiesten op de line-up als Christian Scott, Phronesis en Tigran. Transition legt hiermee de nadruk op zowel actuele jazzmuzikanten als op de grensverleggers die de nieuwe beweging hebben geïnspireerd.

Branford Marsalis Quartet featuring special guest Kurt Elling
Meestersaxofonist Branford Marsalis en vaandeldrager van de hedendaagse vocale jazz Kurt Elling stonden al jaren bovenaan elkaars “wishlist” voor een samenwerkingsproject. Die samenwerking kwam eindelijk tot stand op het in 2016 uitgebrachte album ‘Upward Spiral’, waarop ze bestaande composities van onder meer Sonny Rollins, Frank Sinatra en zelfs Sting onder de loep nemen. Hiermee schitterden ze al op de afgelopen editie van North Sea Jazz in een afgeladen Amazon zaal en komen tijdens Transition nog een keer overdoen!

Metropole Orkest (o.l.v Jules Buckley) met Reinier Baas & Ben Van Gelder
Net als afgelopen editie met het kwartet van Yuri Honing openen opent de komende editie van Transition de Grote Zaal met het beste wat de Nederlandse jazz te bieden heeft. Op Transition gaan gitarist Reinier Baas en saxofonist Ben van Gelder de samenwerking aan met het voltallige Metropole Orkest onder leiding van chef-dirigent Jules Buckley.

Christian Scott
Met een Grammy nominatie en twee Edison awards onder zijn naam mag Christian Scott gerust één van de grootste jazznamen van zijn generatie genoemd worden. Hij werkte door de jaren heen samen met onder meer Prince, Marcus Miller en Thom Yorke (Radiohead). Doorbraak onder zijn eigen naam kwam met het album ‘Yesterday You Said Tomorrow’ (2010), bekroond door de BBC tot “The Best jazz album in 50 years”.

In totaal staan zo’n 25 artiesten op de podia van alle zalen in TivoliVredenburg.

Transition Festival 2017 eerste namen

Branford Marsalis Quartet featuring special guest Kurt Elling
Metropole Orkest met Reinier Baas & Ben van Gelder
Christian Scott
Steve Coleman Reflex Trio
Phronesis
Jeff Parker
Tigran (solo)
Shabaka and the Ancestors
Joris Posthumus – Tokyo’s Bad Boys
Jasper Stadhouders Polyband
Dominic J Marshall Trio

Geef een reactie