KlassiekPodiumZhighlightZSlider

Wereldpremière van componist David Langs solitary in Muziekgebouw aan ’t IJ

Hij wordt gezien als een van de meest interessante hedendaagse componisten: de Amerikaanse David Lang. Op donderdag 24 november vindt in Muziekgebouw aan ’t IJ de wereldpremière plaats van zijn nieuwe compositie solitary, een koorwerk gezongen door Cappella Amsterdam onder leiding van dirigent Daniel Reuss. Het is tevens het openingsconcert van het Tenso European Choir Festival. David Lang schreef solitary in opdracht van Cappella Amsterdam en Muziekgebouw aan ’t IJ, met steun van Ammodo.
‘Zo’n beetje alles wat ik de laatste dertig jaar deed, was erop gericht de wereld duidelijk te maken dat alle grenzen tussen muziekgenres kunstmatig zijn.’ aldus componist David Lang. ‘Ze weerhouden mensen ervan dingen te beluisteren die ze zouden moeten horen. Ik zie het als mijn taak uit te dragen dat muziek een universele beleving is.’ Langs nieuwe koorwerk solitary is geschreven op teksten uit de Bijbelse Klaagzangen van Jeremia.
Over zijn nieuwste werk zegt hij: ‘De Klaagzangen van Jeremia koester ik al mijn hele leven. Het biedt diepgravend inzicht in de zwakheden van mensen, in de duisterste krochten van onze ziel en is zeer uitgesproken over de straf die wij verdienen omdat we geen betere mensen zijn. Sommige Bijbelboeken sporen ons op een subtielere manier aan ons best te doen, maar dit is echt onverbiddelijk. Daarom heb ik mijn tekst gebaseerd op een lijst van de verschrikkelijke dingen die ons zullen overkomen als we onszelf niet veranderen.’
Amerika’s meest gespeelde componist
David Lang (1957) is een van Amerika’s interessantste én meest gespeelde componisten. Zijn grote oeuvre bevat zowel werken voor opera, orkest, kamermuziekensembles en solo-instrumenten. Hij is een van oprichters van de legendarische New Yorkse muziekformatie Bang On a Can. In 2008 kreeg hij een Pulitzer Prize voor zijn compositie little match girl passion. David Langs simple song #3 – gebruikt in de film Youth van Paolo Sorrentino (2015) – werd in 2016 genomineerd voor zowel een Academy Award als een Golden Globe. Eerder werkte Lang samen met dirigent Daniel Reuss bij zijn oratorium Lost Objects, een bepalende ervaring in zijn componeren.
Openbare repetitie om 17.30 uur
Om inzicht te geven in hoe een compleet nieuwe compositie tot stand komt, organiseert het Muziekgebouw voorafgaand aan de première een openbare repetitie door Cappella Amsterdam (aanvang 17.30 uur, Grote Zaal). Tijdens de repetitie onder leiding van dirigent Daniel Reuss krijgt het publiek de mogelijkheid om de laatste voorbereidingen op de wereldpremière van dichtbij mee te maken. Voorafgaand aan deze openbare repetitie is er een inleiding door muziekpubliciste Thea Derks (16.45 uur, Foyerdeck 1).
Openingsconcert Tenso European Choir Festival
Het concertprogramma van Cappella Amsterdam bevat naast solitary nog vier andere werken van David Lang. Ook klinkt een nieuw werk van de Bulgaars/Hongaarse componist Georgi Sztojanov alsook drie werken van renaissance-componist Josquin des Prez. Dit concert is tevens het openingsconcert van Tenso European Choir Festival –  24 t/m 27 november in Muziekgebouw aan ’t IJ – waarin topkoren uit het Tenso Network Europe optreden, waaronder Cappella Amsterdam, Nederlands Kamerkoor, het Franse kamerkoor AEDES en het Polski Chór Kameralny (Pools Kamerkoor).
David Lang (foto: Peter Serling)

Geef een reactie