PodiumZhighlightZSlider

Niels Houtepen maakt theaterdebuut

De in Gilze geboren Niels Houtepen veroverde de aflopen jaren de zakelijke markt met zijn kunnen als filosofisch illusionist. Men kan hem dan ook kennen van zakelijke presentaties of van zijn rijkelijke televisiecarrière, Houtepen maakte programma’s voor RTL, SBS, AVROTROS en Omroep Brabant. Met zijn performance trad hij op in 15 landen en won hij tot twee keer toe een nationale titel op het Nederlands kampioenschap goochelen. Kortom: Tijd, om het grote Nederlandse publiek op te zoeken doormiddel van een theatertournee.

Op vrijdag 11 januari 2019 beleefde de avondvullende voorstelling genaamd ‘Choice’ in Theater de Bussel te Oosterhout haar première. Net iets na half negen verscheen een iets wat gespannen Houtepen op het toneel voor een warming-up met het publiek. Al snel krijgen we een voorproefje van de rest van de avond, Houtepen benoemt, met tijdsdruk, feilloos de gedachtes van zijn theaterbezoekers. Na deze krachtige illusie laat hij zijn publiek verward achter. “Nu is het tijd om echt te beginnen”, aldus Houtepen.

Het echte begin volgt vrij snel daarna, Houtepen verschijnt opnieuw ten tonele en blijkt, buiten illusionist, ook een verdomd goede spreker te zijn. Met passie en overtuiging neemt hij het publiek mee naar zijn (filosofische) kijk op het leven. De als vrijetijdsmanager geschoolde wisselt zijn illusies af met intrigerende verhalen over zijn jeugd, familie en ontwikkeling als artiest. Eveneens reikt hij regelmatig naar maatschappelijke thema’s zoals het gebruik van sociale media. Waarom doen we allemaal ons best om een perfect leven te schetsen? Houtepen raakt je gedurende zijn monologen, zijn vermogen tot reflectie en spiegelen zet aan tot denken, én delen.

De interactie met zijn publiek staat centraal in Houtepens debuutvoorstelling, zijn eigen openheid op het toneel maakt dat zijn publiek zichzelf veilig genoeg voelt om te delen. Passies, dromen maar ook momenten in het leven die je over zou willen doen. De interactie met zijn publiek is vaak dan ook de basis of zelfs het attribuut voor een nieuwe illusie. Illusies die met weinig middelen tot stand komen, verwacht geen Hans Klok-achtige taferelen. Houtepen’s illusies neigen meer naar het mentalisme, dat wat alleen maar meer verbazingwekkende illusies oplevert.

De avondvullende theatervoorstelling Choice van Niels Houtepen is een stevige basis voor zijn toekomstige theatercarrière. Houtepen haalt met minimale middelen het maximale uit de avond én uit zijn publiek. Houtepen verbaast, verrast en boeit gedurende de hele avond. Mede door de sterke interactie, en het feit dat publieksverhalen zich verweven met de rode draad door de avond, maakt dat Houtepen een boodschap kan overbrengen. Een boodschap die zorgt voor een interessante derde helft: Een derde helft op weg naar huis in de auto of onder het genot van een drankje in het theater. Je zult jezelf gaan betrappen dat je gaat nadenken over keuzes die je in je leven maakt. De vragen die Houtepen stelt aan het publiek probeer je zelf te beantwoorden. Met mooie gesprekken als gevolg.

Laat je verbazen, verrassen en verwarmen door Niels Houtepen met Choice, tot en met mei 2019 te zien in de Nederlandse theaters.

Foto’s (c) Bas Oeijen