PodiumZhighlight

Start succesreprise Jihad de voorstelling met nieuwe cast

Deze week start een nieuwe reeks van Jihad de voorstelling, met een nieuwe cast bestaande uit acteurs Faissel Asserti, Fahd Larhzaoui en Mamoun Elyounoussi. Muzikanten Sahand Sahebdivani en Dwight Breinburg spelen afwisselend de vierde rol. De voorstelling is een bewerking van Djihad, le spectacle dat in België veel jongeren succesvol heeft bereikt. Ook in Nederland hebben inmiddels meer dan 30.000 jongeren deelgenomen aan het project, bestaande uit de voorstelling met een debat na afloop en een lesprogramma. Doel is jongeren met elkaar in gesprek te laten gaan over radicalisering en jihadisme. ‘Je eigen verstand gebruiken en niet bezwijken voor groepsdruk zijn belangrijke thema’s’, aldus regisseur Daria Bukvić.

Jihad de voorstelling vertelt op lichtvoetige wijze het persoonlijke verhaal van drie jongens die worstelen met hun toekomst, hun bestaansrecht, hun vriendschappen en hun geloof. Het stuk is geschreven in een voor jongeren herkenbare taal en verplaatst zich in de belevingswereld van jongeren, die weliswaar in Nederland geboren zijn, maar zich door hun afkomst buitengesloten voelen door de maatschappij waar ze zouden moeten bij horen. Opnieuw zijn er voorstellingen exclusief voor scholieren uit het voortgezet onderwijs en MBO. Daarnaast worden er – op veler verzoek – voorstellingen voor regulier publiek gespeeld. Jihad de voorstelling is tot en met 12 april in de theaters te zien.

De oorspronkelijke tekst is van de Belgische schrijver/acteur Ismael Saidi, die zelf als jongeman werd geronseld om te vechten in Afghanistan. De regie is van de Bosnisch/Kroatische Daria Bukvić, die doorbrak met het prijswinnende Nobody Home, een kritisch en hilarisch stuk over het Nederlandse vluchtelingenbeleid. Faissel Asserti is te zien als Walid in de serie Vechtershart. Fahd Larhzaoui is bekend van o.a. het kinderprogramma Huisje Boompje Beestje en speelde de titelrol in Ik Driss De Musical. Met zijn solovoorstelling Schijn werd hij geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival 2014. Mamoun Elyounoussi speelde als kind in Polleke en Het Paard van Sinterklaas. Later speelde hij in o.a. Coach en Pizza Maffia. Sinds 2006 is hij als Mamoun te zien in Sesamstraat.
Jihad de voorstelling is een productie van Theater De Meervaart i.s.m. Senf Theaterpartners. De eerste reeks van maar liefst 167 voorstellingen werd gespeeld door Saman Amini, Majd Mardo en Chems Eddine Amar. De première vond plaats op maandag 25 januari 2016 in Theater De Meervaart in Amsterdam.

Geef een reactie