FilmPodiumZhighlightZSlider

First Contact viert diversiteit met alleen maar premières

First Contact viert van 2 t/m 5 maart de diversiteit in Podium Mozaiek met alleen maar nieuwe voorstellingen! Vijf theaterpremières en één filmpremière in vijf dagen, stuk voor stuk voorstellingen van opvallende makers! Met o.a. Raymi Sambo, Rikki Beadle Blair (UK), Dilan Yurdakul, Soufiane Moussouli, Jochem de Vries en Anastasis Sarakatsanos. Spannende en maatschappij gevoelige onderwerpen in een bonte mix van theatrale handschriften, waaronder ‘homoseksualiteit in de zwarte gemeenschap, ‘feminisme avant la lettre’, en ‘het waarom achter geluk zoeken’.

We trappen af met de première van Legendary Children in the House of Fierce op 2 maart. Hierin volgen we de raciale, sociale, seksuele en performance strijd tussen de leden van twee Vogue Houses: The House of Fabulous en The House of Fierce. Deze twee Houses worden geleid door twee opvallende masters: Obay en Truesay, gespeeld door Raymi Sambo (NL) en Rikki Beadle Blair (UK). Refererend aan Shakespeare’s tijdloze thema’s van verkleden en verstoppen worden gesampled en gemixt in een blender van 21e eeuwse queer subculturen, dating apps, seks apps, blogs, vlogs, selfies, party drugs, afkick klinieken, romantisch naar elkaar verlangen, Hip-hop, electro en house muziek, straat poëzie, mode, politiek en dans, dans en nog meer dans.

Op 3 maart gaat Soufiane Moussouli in première met zijn nieuwe voorstelling Gelukzoeker. Nadat Soufiane Moussouli in Marok(k)anen huilen niet op zoek ging naar zichzelf en zijn verhouding met Marokko aan de ene en Nederland aan de andere kant, richt hij zich in zijn nieuwe voorstelling op het verhaal van zijn neef die vijf jaar lang illegaal in de Brusselse wijk Molenbeek woonde, nadat hij uit Marokko vluchtte op zoek naar een beter leven. Hij mengt dat verhaal met zijn eigen leven. Want waarom wil H. zo graag naar Europa terwijl Soufiane eigenlijk niets liever wil dan in Marokko wonen? En wat ben je bereid op te geven in je zoektocht naar geluk?

Maar liefst drie premières zien we op 4 maart. Startend met de korte film Aziza van Jochem de Vries, over een Amsterdams Marokkaans gezin waarin Aziza worstelt met een probleem. Opgevolgd door twee theater premières, The Aleksij Tapes door Aanastasis Sarakatsanos, waarin muziek en persoonlijke verhalen door elkaar lopen en Aanastasis het mysterie van zijn veranderde familiegeschiedenis onderzoekt. Ten slotte presenteert Dilan Yurdakul (toneelactrice in o.a. TG Gent’s Sneeuw met Pierre Bokma en vaste speler van GTST) haar theatervoorstelling Carmen, een bekende opera waarbij de actrice het verhaal in een eigentijds jasje giet. Samen met Juvat Westendorp (SYTYCD) laat Dilan de levenslustige furie los. Kortom, een dag bomvol premières. Op 5 maart sluiten we af met een Europese première, Theatrum Mundi, dat een bijzondere combinatie van stijlen en talen belooft te worden, die vlijmscherp commentaar levert op de hedendaagse maatschappij. Daarnaast presenteren we gedurende het hele festival een verdiepend debatprogramma, nagesprekken en DJ’s.

First Contact is een initiatief van Stichting DW-RS producties in samenwerking met Podium Mozaiek en wordt geprogrammeerd door Arjen Barel en Inge Koks. Gevoed door actuele gebeurtenissen, de groeiende angst voor de vreemdeling, het gevoel van onthechting en de verharding van het debat hebben zij gezocht naar voorstellingen die ieder op hun eigen wijze een licht laten schijnen op de hedendaagse, cultureel diverse samenleving.

Geef een reactie