DansjazzMuziektheaterPodiumToneelZhighlightZSlider

Van Festival Oeverloos in Oijen naar Festival De Oversteek in Lent is een kleine stap

Wat is het toch leuk hier in Nederland gedurende de zomermaanden, overal her en der poppen leuke festivals op. Mensen trekken naar buiten en genieten van de omgeving, lekker eten en drinken en culturele evenementen. Zo ook bij Lent aan de overkant van de Waal werd het Festival De Oversteek voor al weer de negende keer muziek, theater, dans, literatuur en beeldende kunst op sfeervolle en groene locaties aan de Waal in Nijmegen-Noord gepresenteerd.

De eerste zondag werd de westkant van de Waal als decor gebruikt om veel moois te laten zien, horen voelen en/of proeven. Zo was er een wildpluk tocht langs de Waal waar onder de bezielende leiding van een deskundige.

Festival De Oversteek presenteerde voor de negende keer muziek, theater, dans, literatuur en beeldende kunst op sfeervolle en groene locaties aan de Waal in Nijmegen-Noord. iET & Conny Janssen Danst presenteerden een speciale festival editie van de multidisciplinaire voorstelling Clarity. Live muziek gespeeld bij een dansvoorstelling die plaatsvond in een loods waar nog de werktuigen en het gereedschap in stonden. De muziek was alleen al prachtig, de dans interessant. Er was een scene waarbij de dansers via een kus verbonden waren en bleven, dat was alleen al een hele kunst om dat voor elkaar te krijgen.

In de boomgaard bij Fabrikaat op Hof van Holland, schitterde Anton Goudsmit (New Cool Collective, The Ploctones) als onderdeel van het Jazzgezelschap Etafest. Daar was tevens een dansvoorstelling van Charlotte Gillian. Het stuk was gemaakt door studenten van de Bachelor Docent Dans van ArtEZ. Drie zussen spelenden een spel waarbij de gemoederen hoog opliepen. In no time verandert liefde in haat. De zwarte gewaden gaf nog wat extra zwaarte aan het geheel.

In de boerderij van Hof van Holland droegen Max Hermens, Jante Wortel en Marjolein Visser teksten voor die ze speciaal voor Festival De Oversteek op locatie schreven. Op een Waalstrandje op eiland Veur-Lent danste Julia Heider enkeldiep in het Waalzand. Een stuk dat ging over uitsluiting met de bekende Nijmeegse brug en de stad op de achtergrond

Zonder twijfel de meest bijzondere locatie van editie West was Fort Beneden Lent. Het fort uit 1862 opende eenmalig zijn deuren. De kelders vormden het decor voor het live art en muziekspektakel van MCHNRY. Het was een wervelende live action paint show met gitaar, drums/beats en synths, waarbij de beats je in en de houtskool je om je oren vloog. Er werd intuïtief getekend met houtskool op een wit vel papier. Aan het eind van het optreden was er een prachtige tekening waarvan je bij het begin niet kon verwachten dat er zoiets moois uit zou komen.

Het prachtige weer en de mooie locaties zorgden voor een heerlijke zondag besteding. Volgend weekend nog niets te doen, dan heb je een herkansing deze keer is het aan de Oost-kant te doen. Nieuwe spannende locaties nieuwe voorstellingen, hopelijk met dezelfde positieve creatieve vibe als deze editie.

Foto’s (c) Hans Kreutzer

Geef een reactie