BoekenZhighlight

Nieuwe roman Jean Kwok

Jean KwokDe nieuwe roman van Jean Kwok, Dans met mij, is vorig jaar verschenen. Jean Kwok is geboren in Hong Kong, opgegroeid in New York en voor de liefde verhuisd naar Nederland. Haar debuut Bijna thuis, over een Chinees immigrantenmeisje uit een arm gezin dat vecht voor een beter leven, haalde de NY Times Bestsellerlijst, verscheen in 17 talen en werd ook in Nederland zeer goed ontvangen en verkocht.

Haar tweede roman Dans met mij gaat over de wereld van de dansstudio’s, speelt zich af in New York maar is gecreëerd op een Voorschotense zolder, net als haar eerste boek Bijna thuis. Ook Dans met mij is deels autobiografisch. Op school bleek dat Jean hoogbegaafd was, ze studeerde aan Harvard en Columbia. Over dat deel van haar leven ging haar debuutroman Bijna thuis. Maar Kwok is ook drie jaar professioneel danseres geweest, op deze periode is Dans met mij geïnspireerd.

Synopsis

unnamed (2)Charlie Wong is de dochter van een straatarme noedelmaker en een mooie prima ballerina. Als haar moeder op jonge leeftijd overlijdt, vervalt het gezin in armoede. Charlie kan niet langer naar school en moet meehelpen de kost te verdienen, maar kan geen ander werk vinden dan een miserabel afwasbaantje in een Chinees restaurant. Daar werkt ze dag en nacht, zeven dagen per week, want ze is vastbesloten haar jongere zusje een betere toekomst te geven.

Dan komt er een uitgelezen kans op haar pad: ze kan aan de slag als receptioniste bij een van de beste dansstudio’s in uptown New York. Ze is geïntimideerd door de mooie, getalenteerde dansers en de rijke studenten, maar thuis kan ze er niets over vertellen. Haar traditionele vader wantrouwt alles wat westers is, en zou haar zeker dwingen ontslag te nemen.

Als Charlie het danstalent van haar moeder blijkt te hebben geërfd, groeit haar zelfvertrouwen en voor het eerst in tijden geniet ze weer van het leven. Tot haar zusje ernstig ziek wordt. Charlie zal moeten beslissen waar haar hart ligt: bij haar familie of bij haar eigen toekomst…

Geef een reactie