MusicalPodiumZSlider

Soldaat van Oranje na vijf jaar sterker dan ooit

De musical Soldaat van Oranje ging ruim vijf jaar geleden in première in de Theaterhangaar in Katwijk, bij Leiden, en heeft inmiddels alle Nederlandse theaterrecords verbroken. De musical staat al ruim vijf jaar op de planken en trok inmiddels al meer dan 1,5 miljoen bezoekers naar het bijzondere theater. Soldaat van Oranje is daarmee uitgegroeid tot een van de meest besproken musicals uit de Nederlandse theatergeschiedenis.

Soldaat van Oranje vertelt het bloedstollende verhaal van Erik Hazelhoff Roelfzema en zijn vrienden. Bij aanvang van de musical leren we de jongens kennen als onbezorgde Leidse studenten die deel uit willen maken van een studentenvereniging. Als zij horen dat de oorlog ook Nederland heeft bereikt zet dit het onbezorgde leventje van Hazelhoff en zijn kameraden volledig op zijn kop. Welke rol gaan zij innemen in de oorlog? Vechten zij voor volk en vaderland, sluiten zij zich aan bij de vijand of steken zij hun hun kop in het zand? De keuzes zijn uiteenlopend en de wegen van de heren scheiden zich al snel waarop het publiek wordt meegenomen langs de weg die Hazelhoff aflegt in zijn strijd tegen de Duitsers.

Het verhaal rondom Erik Hazelhoff Roelfzema wordt uitbundig doch integer ten tonele gebracht. Kenmerkend aan de musical Soldaat van Oranje is het immense theaterdecor waar het publiek zich op een 360 graden draaiende tribune bevindt. Door middel van een draaischijf draait het publiek met de voorstelling van decor naar decor. Op grote panelen worden beelden geprojecteerd uit de Tweede Wereldoorlog. Mede dankzij de grootse en levensechte decors en de meeslepende beelden wordt het publiek daadwerkelijk meegezogen in de voorstelling. Constant worden alle zintuigen geprikkeld door het prachtige en overweldigende toneelbeeld van de voorstelling. Een voorbeeld hiervan is de replica van het Scheveningse strand waar ruim 300.000 liter water is gebruikt. Het klotsen van de golven, het overweldigende spel in combinatie met de geur van kruit resulteren in een lading prikkels waarvan kippenvel alleen maar het resultaat kan zijn.

Hoewel de hele entourage rondom de voorstelling groots en overweldigend wordt neergezet kent de voorstelling ook een gevoelig en ingetogen karakter. De ruim drie uur durende voorstelling wekt dan ook de hele avond een achtbaan aan emoties op. Je leeft en voelt de wilskracht mee als Erik en zijn medestudenten het Leids Manifest opstellen, voelt de pijn en het verdriet als er iemand sneuvelt maar leeft anderzijds ook mee in de liefdes en vriendschappen die ontstaan. Maar ook het gevoel van spanning en adrenaline brengt het publiek regelmatig naar het puntje van hun stoel.

De musical Soldaat van Oranje is zijn geheel een overweldigende theaterervaring. De Theaterhangaar en de locatie hiervan spelen hier een grote rol in. Het voormalige militaire vliegveld in Katwijk is een ideaal decor voor het theatergebouw van de musical. Ook vind men in de Theaterhangaar een bijzondere expositie waarin diverse oorlogsverhalen op een laagdrempelige manier opgesnoven kunnen worden. De beleving staat zelfs niet stil bij een bezoekje aan het toilet welke op bijzondere wijze gedecoreerd is.

Soldaat van Oranje is niet goed, maar haast perfect. Op wat kleine kritiekpuntjes na; zoals de wisselende geluidniveaus en de verstaanbaarheid van de cast tijdens de stukken waar gezongen wordt, is deze productie een van de beste van dit moment. Dit is een voorstelling die je gezien moet hebben. Het is overweldigend, het raakt je overal waar het je raken kan en het brengt een van de meest pijnlijke gebeurtenissen in de Nederlandse geschiedenis tot leven. Dit is geen aanrader, dit is iets wat je gezien moet hebben omdat je anders Nederlands beste en bijzonderste theaterproductie tot nu toe gemist hebt.

Geef een reactie