BoekenZSlider

Zwolle trapt Kinderboekenweek af met Groot Zwols Kinderboekenfeest

De Kinderboekenweek krijgt dit jaar in Zwolle een bijzondere en feestelijke aftrap. Op 7 oktober a.s. vindt in Hedon het Groot Zwols Kinderboekenfeest plaats. een festival compleet met theater, muziek, workshops, boekenmarkt én gastvoorlezers. Het feest staat in het teken van natuur, wetenschap en techniek en sluit daarmee aan bij het landelijke thema van de Kinderboekenweek, dat het motto “raar maar waar!” draagt.

Het Kinderboekenfeest is een initiatief van het Zwols Educatie Netwerk Cultuur (een aantal culturele instellingen in Zwolle), in samenwerking met Stadkamer. De Kinderboekenweek wordt dit jaar gevierd van 7 t/m 18 oktober. De naam zegt het al: voor het Groot Zwols Kinderboekenfeest wordt er groots uitgepakt. Het feest, dat plaatsvindt op woensdagmiddag van 14.30 tot 17.30 uur, is bedoeld voor kinderen van 4 t/m 10 jaar en hun ouders.

De initiërende culturele instellingen leveren allen een bijdrage aan het Kinderboekenfeest.

Theater Gnaffel verzorgt gedurende de middag een aantal voorstellingen, waaronder delen uit het theaterstuk “Freddy en de worstenkoning”. Freddy is een ongehoorzame hond die samen met een woeste kleuter een slagerij helemaal op z’n kop zet.

Ook Muppetstuff betreedt het podium met kinderliedjes en verhalen. Ze treden op met een vernieuwde versie van “Beesten en Feesten”, afgestemd op het thema natuur, wetenschap en techniek. Het optreden van Muppetstuff wordt mede mogelijk gemaakt door Zwolse theaters.

Kinderen die liever zelf iets doen kunnen terecht bij de animatieworkshop “Vroeger was alles…” van Cultuurwerkplaats R10 in samenwerking met het Stedelijk Museum Zwolle. De kinderen zetten met behulp van camera’s en voorwerpen een eigen animatiefilmpje in elkaar.

Daarnaast ontmoeten de kinderen professionele illustratoren en mogen ze zelf experimenteren met verschillende illustratietechnieken. Een aantal illustratoren van het ZIN (Zwols Illustratoren Netwerk) geven live tekendemonstraties.

Museum de Fundatie zorgt met hun foto-show voor een spannende reis langs natuurgeweld. De show bevat kunstwerken uit de tentoonstelling “Gevaar & Schoonheid”, waarbij kunstenaars laten zien hoe mooi, maar ook hoe gevaarlijk onze natuur is. Er worden o.a. kunstwerken getoond van William Turner, Aelbert Cuyp, Claude Monet en Armando.

Hedon verzorgt ism Doomijn voor de allerkleinste de interactieve vertelvoorstelling ‘De Rattenvanger van Hamelen’ en een Muzikale Prentenboek Workshop.

Verder vindt er een “XXXL Kinderboekenruilbeurs” plaats, waarvoor Stadkamer boeken levert. Kinderen mogen hun eigen boeken meenemen naar het feest, om ze daar te ruilen voor andere exemplaren. Ook de boekhandels Waanders en Westerhof zijn van de partij en zorgen voor verkoop van kinderboeken. In de wandelgangen van de boekenhandels wordt er gefluisterd dat er ook nog een hele bekende Kinderboekenschrijver aanwezig zal zijn. Spannend!

Naast de boekenmarkten, optredens en workshops valt er nog veel meer te beleven. De kinderen kunnen zelfs een dansje wagen! Er is een hapje en een drankje en diverse gastvoorlezers voorzien het feest van spannende verhalen. Eén ding is zeker: de Kinderboekenweek 2015 krijgt in Zwolle een onvergetelijke aftrap!

Geef een reactie