PodiumZSlider

Jubileumseizoen 10 jaar Muziekgebouw aan ‘t IJ start met concertdriedaagse

Een rondvaart over het IJ met muziek van John Cage, een muzikale picknick in de Entreehal, een slaapconcert in de Grote Zaal: met een bomvolle concertdriedaagse van vrijdag 11 t/m zondag 13 september viert het Muziekgebouw het 10-jarig bestaan met muziek in alle mogelijke vormen in én rond het gebouw. Daaronder een concert waarin alle acht topensembles van Nederland het podium delen en de viering op 11 september van componist Arvo Pärts 80e verjaardag. Ook de rest van het concertseizoen staat in het teken van het 10-jarig bestaan met bijzondere concerten.

Als hét huis van de hedendaagse muziek in Nederland programmeert het Muziekgebouw voor dit jubileumweekend verschillende concerten met puur eigentijdse muziek. Naast het verjaardagsconcert rond Arvo Pärt op vrijdagavond is op zaterdag en zondag een rondvaartconcert over het IJ met het beroemde cultstuk Speech 1955 van John Cage waarbij voormalig journaalpresentator Noraly Beyer de rol van nieuwslezer vervult. Op zaterdagavond spelen de beste acht Nederlandse ensembles in één concert met onder meer de wereldpremière van Componist des Vaderlands Willem Jeths. Ook die avond het Weeshuis van de Nederlandse Muziek, een concert met vergeten hedendaagse muziek. Op zondagmiddag speelt pianist Ralph van Raat The Piano and the Flightsimulator. Hij bestuurt daarbij een vluchtsimulator via zijn piano. Op schermen is precies te volgen wat hij doet – een sensationele ervaring.

Hotel Muziekgebouw

Fagottist Bram van Sambeek geeft op vrijdagavond een exclusief nachtconcert met zowel hedendaags als klassiek repertoire, waarbij het publiek in bedden de nacht doorbrengt. De avond erop speelt de Berlijnse electronicaproducer Robert Henke met zijn nieuwe audiovisuele show Lumiére 2 onder het label The Rest is Noise. Voor liefhebbers van klassiek staat op zondagavond een uniek kamermuziekconcert op het programma met muziek uit drie zeer geliefde klassieke series van het Muziekgebouw: Grote Zangers, Piano en Strijkkwartetten. Onder anderen pianist Alexander Melnikov en bariton Florian Boesch laten horen hoe perfect de Grote Zaal van het Muziekgebouw is voor kamermuziek.

En gratis activiteiten

Naast betaalde activiteiten zijn er tijdens het jubileumweekend ook veel gratis activiteiten voor iedereen met liefde voor muziek. Zoals op zondagmiddag een muzikale picknick in de Entreehal; open huis met instrumenten van componist Yuri Landman in de Klankspeeltuin – het educatieve project van het Muziekgebouw. En verder muzikale schommels aan de oever van het IJ en een jubileumapp mét muziek door componiste Rosalie Hirs voor een bijzondere wandeling in de omgeving van het Muziekgebouw.

Foto (c) Erik van Gurp

Geef een reactie