PodiumZhighlightZSlider

St Germain – Real Blues

St Germain is de artiestennaam van Ludovic Navarra en werd in 2000 wereldberoemd door zijn album ‘Tourist’. Het succes was te danken aan de destijds populaire lounge/deephouse in combinatie met jazzinvloeden en samples. Navarra heeft maar liefst 15 jaar gewacht om opvolger ‘Real Blues’ te presenteren.

Er zijn grote verschillen tussen zijn succesalbum uit 2000 en het nieuwe album te bespeuren. St Germain maakte op ‘Tourist’ nog gebruik van Jamaicaanse muzikanten en was het album doordrenkt met jazzinvloeden, op ‘Real Blues’ gaat hij op de Afrikaanse tour met veel blues geluiden. Met name de traditionele Malinese instrumenten als de kora, de balafon en de n’goni zijn te horen in combinatie met de deephouse.

In de openingstrack ‘Real Blues’ is de zwoele stem van blueslegende Lightnin’ Hopkins verweven met de Afrikaanse sound die typerend zal zijn voor de rest van het album. Het nummer kabbelt de eerste minuten rustig voort, maar na drie minuten komt de vertrouwde St Germain beat. De derde track ‘Hanky Panky’ vraagt nogal wat geduld met een redelijk zenuwachtig begin, echt een geluid dat tijdens een hapje eten gaat irriteren. Gelukkig is de toevoeging van de diverse snaarinstrumenten daarna een welkome afwisseling.

Alle nummers op het album zijn allemaal tussen de vijf en zeven minuten en lijken vanaf de eerste tot aan de laatste minuut helemaal uitgeschreven door Navarra. Wie het album een aantal keren beluistert komt elke keer weer nieuwe geluidjes en effecten tegen. Dat je het album een kans moet geven door deze een aantal keer te beluisteren is wel zeker.

‘Real Blues’ zal voor de echte St Germain-liefhebbers als een warm bad klinken en een veel gedraaid album worden tijdens een mooie (nazomerse) avond of op vakantie. De liefhebbers die vooral het geluid van ‘Tourist’ verwachten zullen misschien teleurgesteld worden. Alleen de titeltrack en ‘Mary J’ hebben nog wat weg van dit geluid maar voor de rest is het voornamelijk een Afrikaans georiënteerd album waarvan je moet houden of voor open moet staan. (7/10)(Warner Music)

De releasedatum van het album in Nederland is 9 oktober 2015 en op 10 november geeft St Germain een éénmalig (uitverkocht) concert in TivoliVredenburg.

Geef een reactie