DansPodiumToneelZhighlight

Macbeth door de Toneelmakerij en ICKamsterdam actueler dan ooit

De Toneelmakerij en ICKamsterdam slaan voor het eerst de handen ineen en presenteren in het nieuwe seizoen de voorstelling Macbeth. Acht dansers en vier acteurs maken onder leiding van regisseur Liesbeth Coltof en choreografen Emio Greco en Pieter Scholten een hedendaagse versie van het bekende bloeddorstige verhaal. Macbeth speelt op dinsdag 13 oktober 2015 in Parktheater in Eindhoven.

Macbeth gaat over de jongeman die hongert naar de macht, ten koste van alles en iedereen. De voorstelling is geïnspireerd op de opmars van jonge mannen die overal op de wereld de macht grijpen. Zonder schaamte, zonder mededogen, overtuigd van het eigen gelijk. Macbeth wordt gespeeld door Majd Mardo (Syrië, 1989), bekend van onder andere Nobody Home, Jamal en Polleke.

Macbeth
Hij is jong, deze Macbeth. En hunkert naar leven. Net terug van de oorlog, weet hij wat het is om te doden. Hij heeft de macht van het bloed leren kennen en in zijn hoofd spookt het. Stemmen fluisteren dat hij niet terug kan naar de jongen van vroeger. Die is er niet meer. Hij gaat nemen wat hem toekomt. Niet denken, niet twijfelen. Dood aan de bestaande wereldorde. Het is zijn tijd en het gelijk staat aan zijn kant. Op weg naar absolute macht zijn er geen wetten meer. Fuck the world. Macbeth moordt.

Maar met elke dode worden de stemmen in zijn hoofd luider. De vermoorde kinderen, dansen om hem heen. De afgeslachte vrienden overvallen hem. Het kwaad dat hij in zichzelf heeft toegelaten, keert zich tegen hem. Is er een weg terug? En wat blijft er over als de woede verdwijnt?

Regisseur Liesbeth Coltof noemt Macbeth actueler dan ooit en zegt ze dat het hoog tijd is om de pubers te confronteren met Shakespeare’s klassieker over de extreem gewelddadige koning: “Overal in de wereld, en met name in islamitische landen, zie je jonge jongens de macht grijpen. Terreurorganisaties als IS en Boko Haram worden meestal door ouderen geleid, maar jongemannen doen het werk. In hun eigen cel zijn die heer en meester en ze gebruiken vaak excessief geweld. Net als Macbeth. Alleen zijn zij jong. Hoe werkt dat in die koppen, in hun ziel? Shakespeare laat de mechanismen achter een geweldsspiraal glashelder zien.”

Geef een reactie