KlassiekPodiumZSlider

Gouda krijgt unieke familievoorstelling in de Matthäus Passion

In het voorjaar van 2018 wordt ‘Isabel Iskariot -een onbekend familieverhaal in de Matthäus Passion- gespeeld in Gouda. Isabel Iskariot, een initiatief van regisseur Janjaap van Elst, is een voorstelling voor het hele gezin (vanaf 11 jaar). Veertien delen uit de Matthäus Passion gaan naadloos over in het verhaal van de elfjarige Isabel Iskariot, de dochter van Judas.

Een familieverhaal
Het bekende lijdensverhaal wordt door de ogen van Isabel Iskariot beleefd. Machteloos kijkt ze naar de gevolgen die het gedrag van haar vader met zich meebrengen. Ze ziet hoe haar vader verraad pleegt op zijn meester, hier spijt van krijgt en alles wil terugdraaien. Tevergeefs.

Naast Judas en Isabel spelen nog twee personages een belangrijke rol: Geveltje, het vriendje van Isabel. En Engel, de beschermengel van Judas.

Janjaap van Elst: “Het klinkt als vloeken in de kerk, hoe kan je delen uit het meesterwerk van Bach loskoppelen uit het geheel en afwisselen met hedendaagse gesproken tekst? Ik ben ervan overtuigd dat alle jonge kijkers vanaf 11 jaar zich in dit stuk kunnen herkennen. En voor kijkers die de Matthäus Passion kennen is ‘Isabel Iskariot’ een hernieuwde kennismaking met dit fantastische werk van Bach.”

Zoals in de tijd van Bach
De fragmenten uit de ‘Matthäus Passion’ worden volgens de originele partituur gezongen. Er zijn geen coupures aangebracht. De koorzangers en solisten worden door twee barokorkesten begeleid en zingen in het Duits. Het Barokorkest speelt op instrumenten uit de tijd van Bach zoals klavecimbel, kistorgel en traverso.

Janjaap van Elst: “Op dit moment ben ik een team om me heen aan het verzamelen; samen gaan we deze bijzondere productie neerzetten. En de lat ligt hoog, zeker wat betreft koor en muzikanten.”

14494883_657702417719005_8589189656539152592_n

Geef een reactie