MuseaZhighlightZSlider

Retrospectief van Daniel Kruger nu in het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch

Het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch toont de sieraden en de keramiek van Daniel Kruger (Kaapstad, 1951). Met meer dat 200 sieraden en 60 keramische werken is dit het eerste grote retrospectief van deze veelzijdige kunstenaar.

Het spelen met contrasten is een constante factor in het werk van Kruger. De tegenstellingen tussen organische en geometrische vormen, harde en zachte materialen, orde en chaos vergroten de zintuiglijke impact van zijn sensuele werk. In essentie gaat het bij zijn ontwerpen om de verhouding tussen natuur en cultuur.

Kruger maakt geen onderscheid in de materialen die hij gebruikt. Gevonden voorwerpen, leer, textiel of edelstenen, zelfs kersenpitten, alles wordt bewerkt tot een sieraad. Deze eclectische benadering is ook te zien in de keramiek van Daniel Kruger. Ornamenten en decors buitelen over elkaar heen. Hij lijkt zijn publiek niet enkel te willen plezieren, maar vooral te prikkelen.

Retrospectief is te zien t/m 24 januari 2016.

Geef een reactie