BoekenZhighlight

Tim Hofman en Typhoon bij Van Dale SPOKEN Awards

Presentator/dichter Tim Hofman en hiphopartiest Typhoon zijn toegevoegd aan de line-up van de Van Dale SPOKEN Awards op 2 december in het Oude Luxor Theater in Rotterdam. Tijdens de show worden prijzen uitgereikt aan de meest inspirerende woordkunstenaars van Nederland. Eerder werd al bekendgemaakt dat ook Claudia de Breij en Fresku tijdens de voorstelling optreden. De Van Dale SPOKEN Awards zijn een eerbetoon aan de Spoken Word-kunststroming, die de afgelopen jaren in Nederland steeds meer is gegroeid. Kaarten zijn verkrijgbaar via spoken.fm.

Spoken Word weet steeds meer fans aan zich te binden. Niet gek, want de kunststroming trekt liefhebbers aan van zowel rap als literatuur en poëzie. Het genre kenmerkt zich door vaak energieke, taalvirtuoze performances die soms maatschappijkritisch, maar altijd rauw en eerlijk zijn, met sterke emoties. Performers van het genre komen uit alle lagen van de bevolking en uit alle culturen. Niet zo gek dus dat ook hun publiek schittert in diversiteit.

Met Tim Hofman en Typhoon heeft de Van Dale SPOKEN Awards twee zwaargewichten te pakken die zeer gedreven zijn in het voordragen van teksten. Glenn de Randamie, beter bekend als Typhoon, maakte vorig jaar diepe indruk met zijn album Lobi Da Basi, waarvan de nummers in Spoken Word-vorm, ontdaan van alle muziek, je nog meer aan het denken zetten dan met een complete band eromheen. Presentator/dichter Tim Hofman laat zich van een nog redelijk onbekende kant zien. De Hagenaar is bij een breed publiek bekend als presentator van onder andere BNN-VARA’s Spuiten en Slikken, maar heeft ook een achtergrond als dichter. Zo droeg hij eigen werk voor op onder andere radiozender Q Music en in de befaamde Titty Twister op Lowlands. Hij is van plan om begin 2016 zijn eerste dichtbundel uit te brengen: Bij Gebrek Aan Betere Titel.

Voorrondes
Naast optredens van bekende sprekers en performers en de uitreiking van dé Van Dale SPOKEN Award 2015, zijn er ook awards voor nieuwe Spoken Word-talenten. Vanaf eind oktober zijn er voorrondes in heel het land, waar belangstellenden aan kunnen meedoen. Deze voorrondes zijn bedoeld als voorselectie: per stad krijgen vijf performers een nominatie voor de finale. Op 30 oktober vindt in Maaspodium Rotterdam de eerste voorronde plaats, met onder andere afgevaardigden van Spoken Word-gezelschappen uit de regio Rotterdam. Zo worden het Dordtse platform Woorden Worden Zinnen, het Rotterdamse Hindaalijk, Ken Theater, Paginagroots en Poetry Circle Rotterdam vertegenwoordigd door awardwaardige vaandeldragers. Naast deze talenten treden door de jury geselecteerde performers op die zich hebben aangemeld via www.spoken.fm.

Aanmelden voor de Rotterdamse voorrondes kan nog tot 29 oktober. Ook in Groningen, Amsterdam, Tilburg en Eindhoven zullen voorrondes plaatsvinden. Deze worden georganiseerd in samenwerking met het landelijke Poetry Circle-netwerk.
unnamed (4)

Geef een reactie