KlassiekPodiumZhighlightZSlider

Bernard Haitink dirigeert Schumann-cyclus met topsolisten

Op woensdag 11, vrijdag 13 en zondag 15 november komen dirigent Bernard Haitink en het Chamber Orchestra of Europe samen naar Het Koninklijk Concertgebouw. Een hele week bivakkeren dirigent en orkest in Amsterdam voor uitvoeringen van de mooiste orkestwerken van Robert Schumann. Op elke concertavond laten zij zich vergezellen door een gelauwerde solist: violiste Isabelle Faust (11 nov), cellist Gautier Capuçon (13 nov) en pianist Murray Perahia (15 nov). Na Beethoven en Brahms is Schumann de derde componist aan wie Haitink en de zijnen een hele concertreeks wijden.

Tegen de BBC zei Bernard Haitink dat de orkestwerken van Schumann vaak worden onderschat en niet begrepen. Dirigent en orkest willen met hun Schumann-cyclus de romantische componist recht doen. Niet alleen voeren zij Schumanns vier symfonieën en andere orkestwerken uit, ook staan er drie soloconcerten op het programma.

Bernard Haitink gaf zestig jaar leiding aan ’s werelds beste symfonieorkesten, zoals het Koninklijk Concertgebouworkest, het London Philharmonic Orchestra, de Staatskapelle Dresden en het Chicago Symphony Orchestra. Ook verbond hij zich aan de Royal Opera Covent Garden en de Glyndebourne Festival Opera. Sinds enkele jaren werkt Haitink samen met het Chamber Orchestra of Europe, dat hij ‘het grootste geschenk van de nadagen van mijn carrière’ noemt.

Het Chamber Orchestra of Europe, in 1981 opgericht, is een uniek grensoverschrijdend samenwerkingsverband van topmusici uit zo’n vijftien landen. Van 2007 tot 2013 was het orkest cultureel ambassadeur van de Europese Unie. Het Chamber Orchestra of Europe en Bernard Haitink waren eerder samen te gast in de Grote Zaal: in november 2013 en november 2014 waren zij in Amsterdam voor hun Brahms-cyclus met de solisten Janine Jansen, Renaud en Gautier Capuçon en Emanuel Ax.

Pprogramma van het Chamber Orchestra of Europe en Bernard Haitink:

Woensdag 11 november

Solist: Isabelle Faust – viool

 1. Schumann – Ouverture, Scherzo en Finale
  R. Schumann – Vioolconcert in d
  R. Schumann – Derde symfonie ‘Rheinische’

Vrijdag 13 november 2015

Solist: Gautier Capuçon – cello

 1. Schumann – Eerste symfonie ‘Frühling’
  R. Schumann – Celloconcert in a
  R. Schumann – Vierde symfonie

Zondag 15 november 2015

Solist: Murray Perahia – piano

 1. Schumann – Ouverture ‘Manfred’
  R. Schumann – Pianoconcert in a
  R. Schumann – Tweede symfonie

Foto (c) Simon van Boxtel

Geef een reactie