BoekenZhighlightZSlider

Ronald van Assen – De 8 poorten

‘De 8 poorten’ van Ronald van Assen gaat over Ron, een verwende zestienjarige jongen die bij zijn ouders in Delft woont. Door een incident in de botanische tuin belandt deze moderne jongen in de zeventiende eeuw. Om terug te keren naar zijn eigen tijd moet Ron acht specifieke stenen verzamelen. Gelukkig ontmoet hij Geertje, een meisje uit het dorp dat hem met alle liefde wil helpen terug te komen naar zijn eigen tijd. Tijdens het vervullen van de zoektocht, leert Ron een aantal belangrijke levenslessen. Ook leert hij Geertje, het oude Delft en de inwoners steeds beter kennen. De vraag is dan natuurlijk: wil hij uiteindelijk nog wel terug naar huis?

‘De 8 poorten’ is een leuke avonturenroman die gaat over de stad Delft. Allereerst belangrijk om te benadrukken dat de stad tot in de puntjes wordt omschreven in dit boek; Voor wie vaak in Delft te vinden is, is het daarom erg leuk om te lezen over de plaatsen die beschreven worden. De gedetailleerde, maar niet te overdreven omschrijvingen helpen de lezer zich te verplaatsen in de hoofdpersoon, zonder dat het vervelend wordt. Wat ook erg top en bovendien ontzettend origineel is, is de bijlage achterin het boek waarin drie aan het boek gerelateerde wandelroutes te vinden zijn. Wat minder is aan dit boek, is dat het op een relatief onvolwassen manier is geschreven. Het gevoel is dat dit boek voor twaalfjarigen geschreven is, terwijl dit boek niet specifiek voor jongeren bedoeld is. Het zou wel goed zijn om jongeren dit boek te laten lezen, om ze te laten realiseren en waarderen in welke tijd met welke gemakken zij nu leven. Verder is de verhaallijn door het hele boek genomen wat voorspelbaar, maar is het einde toch anders dan verwacht, wat het boek een goede afsluiter geeft.

Het verhaal speelt zich volledig af in Delft, maar in twee verschillende tijdperken. Het boek is daarom zeker aan te raden voor mensen die geïnteresseerd zijn in Delft, geschiedenis en avontuur. De lezers die gewend zijn aan boeken van een hoog literair gehalte zouden kunnen afknappen op het taalgebruik, maar het verhaal zelf is erg interessant. Alles bij elkaar genomen is dit boek zeer zeker aan te bevelen voor jong, maar ook voor oud.

Uitgeverij Free Musketeers, ISBN 978 90 484 3775 7

3 out of 5 stars (3 / 5)

Koop online

Geef een reactie