PodiumToneelZSlider

Première jubileumvoorstelling Juliana op 19&20 december in Stadsschouwburg Amsterdam

Stichting Julius Leeft! presenteert haar 10-jarig jubileumvoorstelling Juliana, moeder van het volk in het weekend van 19 en 20 december in de Stadsschouwburg Amsterdam. Juliana is de tiende voorstelling in de reeks van muzikale theaterreadings in de regie van John Leerdam. Na Claus! (2010), die in de aanwezigheid van toenmalig Koningin Beatrix in première ging, is dit opnieuw een muzikale reading over een lid van het Nederlands Koningshuis. Hoe duur was de suiker?, Kain Pikul II en Tikkop waren eerdere muzikale producties van SJL.

Muzikale theaterreading
Opnieuw worden er speciaal voor het jaJulianaarlijkse SJL-event nieuwe songs en teksten geïnspireerd op het thema geschreven en begeleid met historische filmfragmenten. Diverse coryfeeën uit de politiek, kunst en wetenschap schrijven mee aan de productie of staan op het podium.

Juliana, moeder van het volk – een verhaal over koningschap en emancipatie
Hoe houd ik het koninkrijk, mijn gezin en mijn gedachten bij elkaar?

Juliana, moeder van het volk is een ode aan een menselijke vorstin en moeder van vele dochters. Wijlen koningin Juliana is een vrouw die land en gezin bij elkaar probeert te houden. Zij gelooft erin dat wanneer wij de Ander, de Vreemdeling beter behandelen, zelf een beter mens worden. Dat geldt zeker voor haar houding ten opzichte van de koloniën; zij gelooft dat ook dankzij hen, wij kunnen zijn wie we zijn.

Als koningin is Juliana een zelfverzekerde vrouw die betrokken is bij de wereldpolitiek, maar tegelijkertijd worstelt ze met haar afhankelijkheid van haar echtgenoot Prins Bernhard. In een tijdperk waar mannen het nog voor het zeggen hebben en vrouwenemancipatie net opkomt, ontwikkelt Juliana zich van een afhankelijke vrouw tot een zelfstandige koningin.

Door haar voorbeeld – als koningin, echtgenote en werkende moeder – gaf Juliana vrouwen in het gehele koninkrijk de ruimte om zich ook te ontwikkelen en is zij heden ten dage nog steeds een voorbeeld voor hoe vrouwen om kunnen gaan met het vervullen van hun diverse levensrollen.

Geef een reactie