jazzPodiumZSlider

Defunkt – Mastervolt

Met het nieuwe album ‘Mastervolt’ brengt het jazz-funk-rock collectief Defunkt hun eerste nieuwe studioalbum sinds 20 jaar uit. Groepsleider en trombonist Joseph Bowie verzamelde als enig overgebleven lid van de originele bezetting een groep nieuwe muzikanten en maakte met hen een plaat die van begin tot eind funkt als een malle.

De in 1978 door Bowie opgerichte formatie baarde opzien met een fusie van jazz en funk, en rauwere stromingen als punk en rock. Hoewel grote commerciële successen uitbleven, oogstte Defunkt veel respect onder collega’s en kweekte een groep trouwe fans in Europa en de Verenigde Staten. Bowie werkte samen met grote jazznamen als Yusef Lateef, Ornette Coleman en David Murray. Sinds 2003 woont de Amerikaan in Nederland waar hij nieuwe uitdagingen aangaat.

Ongecompliceerd Defunkt

Op ‘Mastervolt’ laat de nieuwe incarnatie van Defunkt er geen gras over groeien. Bowie en zijn multi-internationale gezelschap gooien er direct de beuk in met loodzware grooves, rauwe gitaarpartijen en vette blazers die de toon zetten voor de rest van het album. De nummers klinken ongecompliceerd en laten er geen misverstand over bestaan dat de funk wordt gepredikt. Maar tussen de feestelijke melodieën en pompende ritmes kijkt Bowie met een kritische blik naar de huidige wereldsituatie zoals in ‘Africa Now’, ‘Living In The Frontline’, ‘The Petroleum Song’ en ‘We Got To Win’. Teksten die werden geschreven door de Nederlandse dichter en kunstenaar Hilarius Hofstede.

Liefhebbers van James Brown, Tower of Power, George Clinton en Grandmaster Flash krijgen een flinke portie funk met stevige randjes en vloeiende raps voorgeschoteld die vanaf begin to eind om te smullen is. Het leidt geen twijfel dat de groep met deze nieuwe plaat ook op de club- en festivalpodia voor een dampend feest zullen zorgen. (8/10) (Zip Records)

Geef een reactie