PodiumToneelZhighlightZSlider

Fatal Attraction groots en meeslepend het theater in

Hoewel gelukkig getrouwd, belandt Daan, succesvolle advocaat, op een avond in bed met de prachtige Alex. Een slippertje zonder gevolgen, denkt hij. Maar dan kent hij Alex nog niet.

Door Saskia Smith

Daan heeft het goed voor elkaar. Gevierd advocaat, goeie baan, leuk gezin. En toch, als zijn vrouw en dochter de stad uit zijn spendeert hij een weekend met Alex, een prachtige, uitdagende vrouw die hij via zijn werk heeft leren kennen. De nachten zijn passievol, maar op zondag besluit Daan dat ze het hierbij moeten laten. Hij heeft tenslotte een gezin. Eind goed al goed? Niet helemaal. Alex is nu eenmaal een vrouw die niet genegeerd wenst te worden. Ze ontpopt zich tot een meedogenloze stalker die het gezin van Daan stalkt en terroriseert. Waarbij niemand wordt ontzien.

De wereldberoemde psychologische thriller Fatal Attraction was bijna dertig jaar geleden een regelrecht succes. Iedereen wilde die film over een affaire die leidt tot obsessie en wraak zien. Dit najaar staat het gelijknamige toneelstuk in Nederland in het theater. Met onder meer Matteo van der Grijn en Loes Haverkort, die de hoofdpersonen Daan en Alex spelen. Matteo zei meteen ja. ‘Het stuk heeft een interessant thema, daar kun je als acteur iets mee. Ik wil het publiek dan ook meenemen. Waarom doet Daan de dingen die hij doet? We zijn allemaal wel eens verliefd, voelen ons allemaal wel eens aangetrokken tot een ander, maar wat als je een stap verder gaat? Wat als je echt vreemdgaat?’

Het is niet de eerste keer dat Matteo met tegenspeelster Loes Haverkort op het toneel staat. Vijf jaar geleden speelden ze samen in Soldaat van Oranje de Musical. Het is voor hen niet alleen bijzonder om nu weer collega’s te zijn, het versterkt ook hun rol. Matteo: ‘We spelen heftige scenes, dan is het voor mij fijn dat er ook een goede, steady actrice staat. Een met wie ik een klik heb. Ik vind Loes een heel goede actrice. Ze is een stoere vrouw, een met ballen. Maar belangrijker: bij Loes heb ik geen gene. Ik voel me vrij, ben niet terughoudend. Dat komt mijn rol alleen maar ten goede.’

Loes: ‘Ik snap precies wat Matteo bedoelt. Er is een bepaalde chemie tussen ons. We voelen elkaar haarfijn aan. Sommige scenes zijn krachtig, vurig, voor mij is het prettig om dat met iemand te doen die ik helemaal vertrouw. We kennen elkaars grenzen goed en weten wat we aan elkaar hebben. We zijn niet bang om tot een uiterste te gaan, om het uiterste uit onszelf en de ander te halen. Matteo is bovendien een goede acteur. En een enorme romanticus, hij doorleeft zijn rol als het ware en zet een geloofwaardig karakter neer. Een man die twijfelt, maar ook weet dat hij niet met die vrouw verder wil.’

Matteo: ‘De gevoelens en emoties zijn herkenbaar. Het gaat over liefde, jaloezie, wraak, passie, teleurstelling, dat herkent bijna iedereen. Hoe je ook over vreemdgaan denkt, het is aan mij om Daan zo neer te zetten dat je denkt: arme man waarom doe je dit nu?’

Ze zijn zich bewust van dat andere verhaal, die film uit 1987 die nominaties binnensleepte, prijzen won. Dat verhaal dat gezien wordt als een klassieker. Matteo: ‘Michael Douglas speelt een geweldige rol. En nu mag ik dat op het toneel gaan doen. Eng? Nee. Ik vind het een uitdaging. Een rol in een film is heel anders dan een rol op het toneel. Ik speel Daan kleiner, ingetogen. Het publiek moet in mijn hoofd kruipen. Ze moeten met Daan meedenken. Hij zit vast, en nu? Wat zijn de stappen? Waarom maakt hij die? Ik wil dat zowel mannen en vrouwen zich met hem kunnen identificeren.’

Loes kruipt in de rol die eerder vertolkt werd door Glenn Close. Close speelde een koele, genadeloze vrouw. Iemand waarvan je denkt: die is helemaal gek. ‘Ik wil dat je begrijpt waarom Alex iets doet. Ik probeer te laten zien hoe je in zo’n situatie kunt belanden. Het kan ons allemaal overkomen, een slippertje. Angst, jaloezie en eenzaamheid zijn hele menselijke gevoelens. Vechten tegen deze gevoelens kan grote gevolgen hebben. Ze is er heilig van overtuigd dat ze beter bij hem past dan die andere vrouw. Dat het meant to be is tussen hen twee. Ze wil hem ook laten zien: ik hoor bij jou. En gaat daarvoor door roeien en ruiten.’

Fatal Attraction is een verhaal dat onontkoombaar is. Daan en Alex komen in een soort trechter terecht van allerlei emoties. Daarom ga je als kijker ook met ze mee en krijg je zelf bijna dat verstikkende gevoel waarin zij zitten. Matteo: ‘Wat Daan en Alex doen en meemaken is pijnlijk, moeilijk, verdrietig. Maar ook groots en meeslepend. Weet je, vaak gaan dit soort dingen goed. Alleen die ene keer dat het niet goed gaat wordt het meteen een drama!’

Geef een reactie