jazzPodiumZhighlightZSlider

‘Homelands’, Gloednieuw project van Artvark SQ met Ntjam Rosie

‘Homelands’ is de naam die gegeven is aan de samenwerking van Artvark SQ en de Kameroens/Nederlandse jazz-zangeres Ntjam Rosie. Hiervoor wordt momenteel geheel nieuwe muziek en tekst geschreven. Bronnen van inspiratie zijn aan de ene kant de traditionele muziek uit Ntjam’s geboorteland Kameroen (ook meer recente muziek van b.v. Manu Dibango en Richard Bona, beiden Kameroenees). Aan de andere kant zal Ntjam’s Afro-Europese blend van soul, jazz, gospel en wereldmuziek die ze nu maakt vanuit NL, tevens een inspiratie zijn.

Artvark gaat radicaler dan ooit door op de weg die het enkele jaren geleden is ingeslagen: op zoek naar alternatieve manieren om de sax te bespelen en te laten klinken, onorthodoxe geluiden als basis van een compositie. Naast het hele palet aan ‘gewone’ akoestische kleuren duiken de vier heren voor ‘Homelands’ in elektronica en effecten, onder andere om de voor dit project gewenste grooves neer te kunnen zetten: alles live gespeeld, geen backing ‘tapes’. Rory van der Oest, geluidman van o.a. De Jeugd van Tegenwoordig, zal vanuit de zaal ook het nodige veroorzaken. Kunstenaar Sven Meijers uit Leiden zal met ‘visuals’ live zijn kijk op de voorstelling geven.

De rol van Ntjam zal divers zijn. Ze zal het 5e instrument bij het kwartet zijn, teksten voordragen (‘spoken word’), al dan niet begeleid zingen, aan stempercussie doen, duo’s/trio’s vormen met saxen, het kwartet begeleiden, af en toe met gitaar. Naast Engelse zal Ntjam ook Franse teksten brengen, één van de officiële landstalen van Kameroen, en zingen in het Bulu, haar moedertaal.

Artvark maakt met groot plezier de stap richting afro, soul&funk en wereldmuziek. Improvisatie en harmonische diepgang blijven -naast vette groove- de boventoon voeren. We gaan met zijn vijven op zoek naar universele roots.

Geef een reactie