KunstMuseaZhighlightZSlider

In 2016 uitgebreid Bosch-aanbod in Het Noordbrabants Museum

In 2016 wordt het 500ste sterfjaar van Jheronimus Bosch herdacht met een uitgebreid cultureel programma. Onbetwist hoogtepunt wordt de tentoonstelling ‘Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie’. Het Noordbrabants Museum toont daarmee een ongeëvenaard overzicht van de middeleeuwse meester in zijn thuisstad ’s-Hertogenbosch. Een fenomeen dat mag rekenen op wereldwijde belangstelling. De tentoonstelling is onderdeel van het nationaal evenementenjaar Jheronimus Bosch 500. Aansluitend brengt het museum vier uiteenlopende exposities geïnspireerd op de nalatenschap van Jheronimus Bosch.

Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie

Zaterdag 13 februari t/m zondag 8 mei 2016

Groots opgezette overzichtstentoonstelling van Jheronimus Bosch (ca. 1450 ’s-Hertogenbosch 1516) gebaseerd op het omvangrijkste en wereldwijde onderzoek dat ooit naar het relatief kleine oeuvre van Bosch is gedaan. Nooit eerder keerden zoveel werken van Bosch terug naar zijn stad ’s-Hertogenbosch waar ze ooit gemaakt zijn. Ter voorbereiding op de expositie zijn negen schilderijen gerestaureerd. De tentoonstelling zal een nieuw en verrassend beeld geven van het herijkte oeuvre van Jheronimus Bosch. De online kaartverkoop voor deze tentoonstelling is gestart. Vanuit Soedan, Bolivia, Brazilië, Australië, Rusland, Canada en Amerika zijn reeds kaarten gekocht.

Bosch Grand Tour: Jheronimus Bosch als inspiratie

Onder de noemer Bosch Grand Tour presenteren zeven Brabantse musea in vier steden een programma met dertien tentoonstellingen geïnspireerd op het werk van Jheronimus Bosch. Het Noordbrabants Museum participeert met vier tentoonstellingen.

Jan Fabre: Tribute to Hieronymus Bosch in Congo
Zaterdag 11 juni t/m zondag 18 september 2016

De Belgische kunstenaar Jan Fabre (Antwerpen, 1958) maakte tussen 2011 en 2013 een serie monumentale ‘mozaïekpanelen’ onder de titel ‘Tribute to Hieronymus Bosch in Congo’. De serie maakt deel uit van zijn kritische reflecties over het koloniale verleden van België, een thema dat sinds 2002 veelvuldig voorkomt in het werk van Fabre. Tribute to Hieronymus Bosch in Congo is een verbeelding van de wreedheden en de absurditeit die Congo heeft ondergaan, gebruik makend van de beeldtaal uit de schilderijen van Jheronimus Bosch.

Van Eyck, Breughel, Jordaens – Meesterwerken uit Roemenië

Zaterdag 18 juni t/m zondag 9 oktober 2016

Vlaamse en Hollandse meesters uit de periode voor en na Jheronimus Bosch. De collectie van het Brukenthal Museum is aangelegd door Baron Samuel von Brukenthal (1721-1803) en bevat meesterwerken uit diverse Europese schilderscholen. Te zien zijn onder meer Jan van Eyck, Hans Memling, Marinus van Reymerswaele, Jacob Jordaens, David Teniers, Jan van Goyen, Leonaert Bramer en Pieter Breughel de Jonge. Samen met Jheronimus Bosch brachten zij de schilderkunst van de Lage Landen op het allerhoogste niveau. De meeste werken zijn niet eerder in Nederland tentoongesteld.

De terugkeer van de olifant
Zaterdag 29 oktober 2016 t/m zondag 29 januari 2017

Jheronimus Bosch vond al snel veel navolging in schilderijen, grafische reproducties en ook tapisserieën. De expositie toont 16de-eeuwse gravures, houtsneden én een nieuw, door Jan Fabre ontworpen wandtapijt geweven in het TextielMuseum. Het is een hedendaagse interpretatie van het verloren gegane wandtapijt De Strijdolifant. Dit tapijt maakte oorspronkelijk deel uit van een vijfdelige serie wandtapijten geweven naar schilderijen van Jheronimus Bosch. In samenwerking met het TextielMuseum Tilburg.

De Zeven Hoofdzonden: Gurt Swanenberg en Pieter Bruegel

Zaterdag 29 oktober 2016 t/m zondag 29 januari 2017                                                               

Het kunstwerk De Zeven Hoofdzonden is een inspiratiebron voor beeldend kunstenaar Gurt Swanenberg (’s-Hertogenbosch, 1976). Met een zeer fijn penseel beschildert hij dierlijke skeletten met waanzinnige details. Gravures van Pieter Bruegel de Oude, uitgegeven door Hieronymus Cock in 1558, worden in samenhang met het werk van Swanenberg getoond.

Ook presenteert Het Noordbrabants Museum drie jonge kunstenaars

Claire Morgan

Zaterdag 8 oktober 2016 t/m zondag 8 januari 2017

Claire Morgan (Belfast, 1980) maakt sculpturale installaties met als onderwerp de interactie tussen dieren en de door de mens gemanipuleerde natuur. Zij gebruikt daarvoor organische materialen, zoals zaden, insecten, vogels, grotere dieren en afgedankte plastic zakken. Morgan toont een grote perfectie in de uitvoering; de helderheid van de vorm is voor haar van het grootste belang. In samenwerking met de Renschdael Art Foundation.

Brabantse Nieuwe

Zaterdag 24 september t/m zondag 27 november 2016

Zaterdag 3 december 2016 t/m zondag 19 februari 2017

Onder de noemer Brabantse Nieuwe biedt Het Noordbrabants Museum een podium aan jonge kunstenaars uit Noord-Brabant. Succesvolle eerdere edities waren onder andere de exposities van Romi Tweebeeke, Jasper Hagenaars en Nikki Nordmann. De selectie wordt in het voorjaar van 2016 bekend gemaakt.

Tijdelijk gratis toegang 

In verband met de voorbereidingen op de grote Jheronimus Bosch-tentoonstelling is het museum van 5 tot en met 17 januari 2016 maar gedeeltelijk open. De zalen kunst 1500-1800, de Salons en de Romeinenzaal zijn in deze periode gratis toegankelijk. Alle andere zalen zijn dan tijdelijk niet meer te bezichtigen. Vanaf 18 januari t/m 12 februari 2016 is het gehele museum gesloten voor publiek.

Geef een reactie