MusicalPodiumZhighlight

‘De Terugkeer van Hans & Grietje’ grote winnaar Musical Awards

Stichting Musical Awards bracht op woensdag 6 januari 2016 de vijftiende editie van het Musical Awards Gala in het Beatrix Theater Utrecht. De vakjury bezocht 16 theaterproducties en uiteindelijk vielen er 55 nominaties. De musical ‘The Bodyguard’ was met 9 nominaties het meeste vertegenwoordigd. Het gala waar de felbegeerde awards werden uitgereikt werd tevens live uitgezonden op NPO1. De presentatie van de live televisieregistratie lag in handen van Frits Sissing.
Musical Awards 2016 -Gala

Vorig jaar keerde het Musical Awards Gala in volle glorie terug op de Nederlandse televisie, net als vorig jaar zond de AVROTROS het gala live uit op NPO1. Naast de televisieregistratie was ook Radio 5 met het radioprogramma ‘Volgspot’ aanwezig voor een live radio-uitzending vanaf het Beatrix Theater. De uitzending op NPO1 trok uiteindelijk ruim 1,3 miljoen kijkers waarmee het Musical Awards Gala het zevende best bekeken televisieprogramma werd van de woensdagavond.

Musical Awards 2016 -1

Vertrouwd als altijd was de opening van het Musical Awards Gala in handen van de crème de le crème van de Nederlandse musicalindustrie. Het publiek werd meegenomen door het Nederlandse Musicalmuseum waar eer werd getoond aan de Nederlandse musicalindustrie. Rondleider Frits Sissing verliest echter de jonge Samuel in het museum waarop de verstekeling uiteindelijk het museum tot leven ziet komen bij de Musical Awards. “Gaat het dan nu eindelijk beginnen” vroeg de jonge Samuel aan het einde van het openingslied waarop een gezongen ‘Ja’ zijn vraag beantwoorde.

Musical Awards 2016 -2De grote winnaar van het Musical Awards Gala 2016 was de musical ‘De Terugkeer van Hans & Grietje’ die met vier prijzen naar huis ging. De musical ‘De Zere Neus van Bergerac’ volgde daarop met drie awards. Ook de recente musical ‘The Bodyguard’ viel in de prijzen in de categorie ‘beste grote musical’. Daarnaast werd hoofdrolspeelster Romy Monteiro betiteld als aanstromend talent.

Musical Awards 2016 -4

De vakjury bestaande uit Caroline Frerichs, Cornald Maas, Erik Jonk, Hilde Scholten, Henriëtte Tol, Peter Noten en Gijs Staverman beoordeelde de zestien musicals ook op creative-niveau. Zo werden er prijzen uitgereikt voor beste Script/liedteksten en voor beste muziek/arrangementen. Laatstgenoemde award ging naar Ilse de Lange en JB Meijers voor de arrangementen van de musical ‘De Tweeling’. De musical ‘Soldaat van Oranje’ nam net als vorig jaar de publieksprijs mee naar huis.

Tegen het einde van de avond vervulden Simone Kleinsma en Chantal Janzen een van de langlopende dromen van Joop van den Ende: De twee dames stonden samen op het podium en brachten een musicalmedley ten gehore waarbij van den Ende geëerd werd voor zijn bewezen diensten in de Nederlandse Musicalindustrie. Als kers op de taart kreeg van den Ende de Eventim Oeuvre Award uitgereikt door superster Tina Turner waarover hij momenteel een musical produceert. “Ik ben heel blij dat jij bij mijn carrière betrokken bent op dit moment” sprak Turner waarop van den Ende beloofde een fantastische show met haar te produceren. “Daar vertrouw ik op” was het zegen van de zangeres.

Foto’s Bas Oeijen

Alle winnaars van het musical Awards Gala 2016:
Beste vrouwelijke bijrol in een grote musical
Sylvia Poorta – De Zere Neus van Bergerac

Beste mannelijke bijrol in een grote musical
Arjan Ederveen – De Zere Neus van Bergerac

Beste vrouwelijke bijrol in een kleine musical
Annet Malherbe – De Terugkeer van Hans & Grietje

Beste mannelijke bijrol in een kleine musical
Mitch Wolterink – RENT

Aanstormend Talent
Romy Monteiro – The Bodyguard

Beste vrouwelijke hoofdrol in een kleine musical
Elise Schaap – De Terugkeer van Hans & Grietje

Beste mannelijke hoofdrol in een kleine musical
Alex Klaasen – Kiss of the Spider Woman

Beste Musical Klein
RENT

Beste Musical Groot
The Bodyguard

Beste mannelijke hoofdrol in een grote musical
Wart Kamps – De Zere Neus van Bergerac

Beste vrouwelijke hoofdrol in een grote musical
Lone van Roosendaal – Heerlijk Duurt het Langst

Beste Script/Liedteksten/Vertaling
Lucas de Waard en Johan Timmers – Willem Ruis, de show van zijn leven

Beste Muziek/Arrangementen
Ilse DeLange en JB Meijers – De Tweeling

Beste Regie/Choreografie
Geert Lageveen en Leopold Witte – De Terugkeer van Hans & Grietje

Beste Vormgeving/Toneelbeeld
Dieuwke van Reij – De Terugkeer van Hans & Grietje

Winnaar publieksprijs
Soldaat van Oranje – De Musical

Geef een reactie