PodiumToneelZSlider

Meer dan 100.000 bezoekers bij eerste theaterweekend

Met meer dan 100.000 bezoekers, in de ruim 50 deelnemende theaters, mag deze eerste editie van het BankGiro Loterij Theaterweekend een doorslaand succes genoemd worden. Initiatiefnemers Albert Verlinde van het Nationaal Theaterfonds en Adriana Esmeijer van het Prins Bernhard Cultuurfonds waren de afgelopen dagen in meerdere theaters door het land te vinden en hebben daar met eigen ogen gezien hoeveel nieuwe bezoekers hun weg naar het theater hebben gevonden. ‘Het is bijzonder om te zien dat niet alleen de reguliere theaterbezoekers dit weekend naar hun theater kwamen maar zeker ook mensen die bijna nooit in het theater komen nu toch een kijkje kwamen nemen bij een voorstelling, een workshop of een andere activiteit. Dit is precies wat we wilden bereiken met dit theaterweekend. Ik hoop dan ook stiekem dat deze eerste editie het startsein is voor een nieuwe traditie en dat we dus volgend jaar weer een Nationaal Theaterweekend op kunnen zetten’ zegt Albert Verlinde.

Bijzondere activiteiten
In Zaandam vond vrijdagavond een Nachtparade plaats, met korte acts op plekken waar het publiek nooit komt, zoals de orkestbak, de artiestenfoyer, de regiecabine en zelfs de douche in de kleedkamers. Ook kon het publiek daar overnachten en de volgende ochtend ontbijten compleet met yoga workshop. Ook in andere theaters kon men achter de schermen een kijkje nemen. Vaak werd de rondleiding door een bekende acteur of door de theaterdirecteur gegeven, zoals in Utrecht, Arnhem, Leeuwarden, Drachten, Eindhoven en in Leiden zelfs ‘s avonds laat in het donker met een zaklamp.

In theaters De Meervaart (Amsterdam) en Geert Teis (Stadskanaal) zonden de regionale omroepen speciale programma’s uit vanuit de foyer van het theater. In Stadschouwburg Nijmegen was de programmering ingestoken rond het thema griezelen. Op zondagmiddag konden kinderen griezelworkshops volgen voordat ze naar een voorstelling van het Griezelkabinet gingen. Op zaterdagavond speelde de voorstelling Horror van Jakob Ahlbom voor het volwassen publiek. ‘Wij zagen daarbij erg veel publiek dat voor het eerst naar de schouwburg komt’, laat de programmeur weten.

Nieuw publiek
In Schouwburg Amphion te Doetinchem telde het theater minimaal 25% nieuw publiek. “Dit was een top weekend” laat directeur Charles Droste weten, ‘Naast drie uitverkochte voorstellingen en veel nieuw publiek ben ik vooral blij met de vele enthousiaste reacties van mensen die niet wisten hoe leuk theater kon zijn!’

Vrijheid van meningsuiting
In De Blauwe Kei in Veghel werd er een debat georganiseerd over de vrijheid van meningsuiting op het toneel, met onder andere cabaretier André Manuel, die de avond ervoor in hetzelfde theater speelde voor een uitverkochte zaal.

Geef een reactie