BoekenZhighlight

Annelies Verbeke ontvangt de F. Bordewijk-prijs

Annelies Verbeke (1976) ontving op 17 januari voor haar roman Dertig dagen de F. Bordewijk-prijs. De uitreiking van de literatuurprijs voor de beste Nederlandstalige roman van het jaar 2015, vond plaats tijdens het Schrijversfeest, de afsluiting van het internationale literatuurfestival Writers Unlimited | Winternachten in het Theater aan het Spui.

De jury motiveerde de keuze als volgt: “Met prachtige zinnen verbindt Verbeke in haar meest omvangrijke roman tot nu toe de verhalen van de diverse personages tot een geheel, waarin niemand een anker heeft en iedereen gedesoriënteerd door het land dwaalt – met de in de oude loopgraven bivakkerende vluchtelingen als triest symbool. Dertig dagen is een dappere, maar nooit zoetsappige poging om op papier een wereld te scheppen die mooier is dan de echte: een roman over liefde en het diepe verlangen naar contact waarmee Verbeke alle beloften van haar eerdere werk inlost.”

Annelies Verbeke is verguld met de prijs die, naast het bedrag de 5.000 euro, vooral een bevestiging is van de kwaliteit van Dertig dagen. `Het is mijn eerste belangrijke literaire prijs. Hij heeft standing en als ik zie wie mijn voorgangers zijn, ben ik er des te blijer mee.’

Annelies Verbeke (België, 1976) debuteerde met de internationale bestseller Slaap! (2003). Daarna verschenen van haar diverse romans en verhalenbundels, waaronder Vissen redden en Veronderstellingen. Dertig dagen stond op de shortlist van de ECI Literatuurprijs, won de F. Bordewijkprijs, en werd door lezers van NRC verkozen tot Boek van het Jaar 2015.

Geef een reactie