operaPodiumZhighlightZSlider

GO! Opera verbindt korenregio’s met opera

Binnenkort starten parallel in vier regio’s in Nederland projectkoren om de de opera pastiche Faust van GO! Opera in te studeren. Uitwisselbare regionale projectkoren die door de onderlinge samenwerking complexe producties zoals opera ook mogelijk maken als een regio er niet in slaagt om alle stempartijen te werven. De uitvoeringen zijn steeds in de openlucht. In de zomer van 2016 vormt het Muiderslot het historische decor voor de Gooise editie van de opera pastiche Faust van GO! Opera. Het vormt de start van een nieuwe samenwerking tussen Stichting Amateurkoor en Rijksmuseum Muiderslot die dinsdag 2 februari beklonken werd.

Faust is een opera pastiche die die deze zomer in vier regionale parallel-producties in 4 regio’s in Nederland wordt opgevoerd met regionale projectkoren in de hoofdrol. Ervaren koorzangers kunnen zich niet alleen in de regio Kop Noord-Holland inschrijven om mee te zingen in het projectkoor, maar ook in de regio’s Amsterdam/Het Gooi, Friesland en Arnhem/Nijmegen en omstreken. Faust van GO! Opera staat onder leiding van de Alkmaarse dirigent en oprichter Roy Voogd en regisseur Claudia van Rooij.

GO! Opera van Stichting Amateurkoor ontwikkelt grootschalige producties voor amateurkoorzangers op lokaal/regionaal niveau. Door iedere productie identiek in meerdere regio’s in Nederland te organiseren, kunnen de deelnemers uit de verschillende regio’s ook bij elkaar zingen. Dat werkte tijdens de eerste pilot in Rijs (FR) en Naarden-Vesting (NH) bijzonder goed. Grote koren op beide podia van maar liefst 75 geoefende amateurkoorzangers, die technisch goed voorbereid waren op het zingen in de openlucht dankzij de intensieve vocal coaching van zangpedagoge en mezzosopraan Ingrid Stijsiger, verbonden aan de Nationale Opera.

Opera pastiche
In FAUST van GO! Opera worden beroemde operafragmenten (die écht iedereen kent!) tot een nieuwe opera pastiche gesmeed. De zucht naar roem, rijkdom & plastische chirurgie vormt het belangrijkste ingrediënt voor een eigentijdse vertelling van Goethe’s klassieke verhaal. Thema’s die anno 2016 nog altijd actueel blijken te zijn. De kracht van de productie zit in het kooraandeel, dat ruim veertig procent van de muziek omvat. Daardoor krijgt het projectkoor een unieke hoofdrol in de opera pastiche, die met de ervaren professionele solisten en orkest extra vleugels krijgt.

In 12 muzikale repetities en 3 intensieve regiedagen wordt het projectkoor intensief gecoacht door een team van ervaren professionals. Het project kenmerkt zich door een groot accent op de vocale operatechniek die je je al zingende eigen maakt vanuit een speciaal voor GO! Opera ontwikkelde vocale methodiek. Zo word je in een zeer compact project toch optimaal voorbereid op alles wat bij een uitvoering in de openlucht komt kijken!

Meezingen binnen én buiten de eigen regio
Faust is de eerste grote productie op initiatief van Stichting Amateurkoor waarin regionale projectkoren en professionele musici samen een unieke openlucht-productie maken. Uiteindelijk wil GO! Opera toewerken naar unieke opera pastiches die ieder in twee jaar tijd in zo’n 14 regio’s in Nederland met evenzovele regionale projectkoren uitgevoerd worden. Een unieke formule waarmee door centrale productie-ontwikkeling, logistiek en organisatie de kosten per productie heel laag gehouden kan worden. Zo worden nieuwe kansen voor het amateurkoor in Nederland gecreëerd.

Geef een reactie