operaPodiumZhighlightZSlider

Staatsopera Il Trovatore in premiére in het Zuiderstrandtheater

Op woensdagavond 24 februari ging de staatsopera van Tatarstan ‘Il Trovatore’ in premiére in het Zuiderstrandtheater.

Dexter-Reijsmeijer-IlTrovatore-9G5A6712 kopie

De opera ‘Il trovatore’ dat in het Nederlands ‘De troubadour’ betekent, ging dan wel in premiére in ons eigen land, maar werd voor het eerst opgevoerd op 19 januari van 1853 in het Teatro Apollo in Rome. Om het verhaal te kunnen volgen hangt er boven het toneel een lichtkrant waar de Nederlandse vertaling op meeloopt, zodat je volop kan genieten en het verhaal ook nog kan begrijpen.

Dexter-Reijsmeijer-IlTrovatore-9G5A6596 kopie

Graaf Luna had twee zonen. Op een zekere nacht betrapte men een oude zigeunerin bij het wiegje van de jongste. Zij werd verjaagd, maar kort daarna deed het gerucht de ronde dat het kind behekst was. De zigeunerin werd opgespoord en tot de brandstapel veroordeeld. De nacht daarop sloop haar dochter het kasteel binnen en roofde de baby uit zijn wieg. Toen later de verkoolde resten van een kind op de smeulende brandstapel werden gevonden, nam men aan dat zij de geroofde baby uit wraak bij de stoffelijke resten van haar moeder had gegooid. Graaf Luna was er echter van overtuigd dat het kind nog leefde, en op zijn sterfbed liet hij zijn oudste zoon beloven, dat hij het zoeken naar zijn broer nooit zou opgeven.

Dexter-Reijsmeijer-IlTrovatore-9G5A6626 kopie

De opera zelf speelt zich ruim twintig jaar later af, ten tijde van een burgeroorlog. Daarom is er een groot ensemble mee op reis om de rol van de soldaten te vervullen. Echter worden de hoofdrollen afwisselend vervult door:

Manrico: George Oniani / Akhmed Agadi
Leonora: Tatiana Fedotova / Zoya Tserina
Ferrando: Sergey Kovnir / Aydar Nurgayanov
Azucena: Dina Khamzina / Ekaterina Egorova
Graaf di Luna: Yuri Ivshin / Alexey Shishliaev
Ines: Venera Protasova
Ruiz: Stanislav Scherbinin

Dexter-Reijsmeijer-IlTrovatore-9G5A6600 kopie

De opera-sterren worden begeleid door een groot orkest. Van alle instrumenten zijn er minstens twee, een groot gezelschap slooft zich in de orkestbak uit. Het orkest werd tijdens de premiére voorstelling in het Zuiderstrandtheater werden de muzikanten begeleidt door dirigent Andrey Anikhanov.

Dexter-Reijsmeijer-IlTrovatore-9G5A6735 kopie

Het Oekraïense opera-gezelschap reist vanaf nu tot en met 20 maart door heel Nederland. Onder andere Zoetermeer, Gouda, Eindhoven, Nijmegen, Alkmaar, Rotterdam, Rijswijk, Nieuwegein en Spijkenisse worden aangedaan. Voor de gehele speellijst klik je hier.

Dexter-Reijsmeijer-IlTrovatore-9G5A6822 kopie

Fotografie: Dexter Reijsmeijer – www.DextairPhotography.nl 

2 gedachten over “Staatsopera Il Trovatore in premiére in het Zuiderstrandtheater

  • Sonja Schmal

    Erg mooie foto’s. We hebben gisteravond genoten, ook van het gesprek met je voorafgaande aan de voorstelling.

    Groeten Sonja en Dick

Geef een reactie