BoekenZhighlightZSlider

Wilma Camp – Het verboden eiland

‘Het verboden eiland’ is een boek gericht op de jongere jeugd. De titel is zeer aantrekkelijk, want dingen die verboden zijn, wekken veelal de interesses van kinderen op. Maar niet voor Nikki en haar nichtje Jennifer. In ‘Het verboden eiland’ gaan Nikki, haar moeder en haar nichtje Jennifer op vakantie naar een onbewoond eiland ergens nabij Den Helder. De vakantiebestemming blijft echter tot op het laatste moment geheim, dit tot grote ergernis van de hoofdrolspeler Nikki, die zich tevens gigantisch ergert dat ze de gehele week met haar modieuze nicht Jennifer moet doorbrengen. Jennifer is de dochter van een bekend mode-fotograaf én weet zodoende zelf ook het nodige van make-up en de laatste mode. In Den Helder ontmoetten Nikki en haar moeder Jennifer, die van een grote afstand al op te merken is aan haar merkshirt, lange blonde haar en haar gigantische hutkoffer!

De drie jaar oudere nicht is alleen maar luxe gewend. Dit wordt de eerste keer dat ze gaat kamperen én dan ook nog eens op eiland waar elektriciteit en internet nog niet zijn uitgevonden. Het belooft een zware week te worden voor de blondine die door werkelijk elke jongen aantrekkelijk gevonden wordt.

Op de oversteek van Den Helder naar het verboden eiland vertelt reisleider Jid hoe de week er globaal uit komt te zien. Er staan diverse rondleidingen op het programma, er is twee maal per week markt. Het is echter geen markt zoals tegenwoordig waar je met valuta betaald, maar heel ouderwets ruil je met elkaar. Een zak aardappelen tegen een doos eieren bijvoorbeeld.

Op een avond kwam er een meisje Eilja naar Nikki en Jennifer toe en vroeg op een mysterieuze manier om hulp. Hier draait uiteindelijk het hele verhaal om. Gedurende de paginanummers oplopen wordt ook duidelijk waarom het eiland ‘het verboden eiland’ wordt genoemd, waarom er toch zo’n mysterieuze sfeer heerst en waarom er niet gesproken mag worden met de eilandbewoners.

Ondanks het leuke verhaal ben ik niet positief over de uitwerking hiervan. Het verhaal is een verfilming zeker waardig, maar de uitwerking is zeer karig en geeft een afgeraffeld gevoel. Zeker het einde is snel geschreven, het gaf mij de indruk dat schrijfster Wilma Camp er geen zin meer had en snel een eind heeft geschreven en een kort epiloog(je) van maar slechts één pagina met weinig spannende informatie.

Het boek telt met epiloog erbij 126 pagina’s gevuld met zeer grote letters en veel alinea’s. Een eenvoudig jeugdboek dat ook in één dag uit te lezen is door de beginnende lezer. Het verhaal is erg leuk en spannend, maar de afgeraffelde schrijfwijze verdient helaas geen prijs.

Uitgeverij: Leopold, ISBN 9025867928
3 out of 5 stars (3 / 5)
Koop online

Geef een reactie