BoekenZhighlightZSlider

Andrew Solomon – Demonen van de middag

In 2001 werd het boek ‘Demonen van de middag’ voor het eerst uitgegeven, maar jaren later heeft schrijver Andrew Solomon een vernieuwde versie van zijn boek uitgebracht. Er is een extra hoofdstuk bijgekomen, genaamd ‘Hoop’. In dit hoofdstuk laat Solomon de diverse personen die in het boek hun verhaal aan de schrijver hebben toevertrouwd opnieuw spreken. Ook een uitgebreide epiloog van 50 pagina’s is toegevoegd aan de vernieuwde versie. Hierin verteld Andrew na 20 jaar over zijn eigen depressie. Een interessante toevoeging.

Op deze pagina’s wordt niet alleen depressie behandeld. Ook zelfmoord komt uitgebreid aan bod. Men koppelt depressie namelijk vaak aan zelfmoord, maar dat klopt niet. De eerste zin van het hoofdstuk depressie is: ‘Veel depressieve mensen hebben nooit zelfmoordneigingen.’. Zelfmoord vindt Solomon een losstaand onderwerp en mag niet gekoppeld worden aan depressie. ‘Zelfdoding komt verbazingwekkend veel voor, en wordt zelfs nog meer verhuld en verzwegen dan depressie. Het is in werkelijkheid een enorm probleem voor de volksgezondheid, waarop wij zo onbehagelijk reageren en de blik ervan afwenden. Elke zeventien minuten pleegt iemand in de Verenigde Staten zelfmoord. Zelfmoord is op twee na de belangrijkste doodsoorzaak onder Amerikanen beneden de eenentwintig.’ aldus een stukje uit het hoofdstuk zelfmoord.

Andrew

In de depressie-bijbel ‘Demonen van de middag’ vertelt schrijver Andrew Solomon in zoveel mogelijk woorden over depressie en zijn geschiedenis met de ziekte. Het boek telt in totaal 668 pagina’s, maar gelukkig hoef je die niet allemaal te lezen. Van pagina 483 tot en met 567 staan de bladzijden gevuld met noten. Dan volgt er een korte dankbetuiging van 5 pagina’s en vervolgens nog een uitgebreide epiloog van 50 pagina’s gevolgd door het register dat doorgaat tot en met pagina 668. Er blijven dus uiteindelijk globaal gezien zo’n 500 leesbare pagina’s over.

Een aanrader voor iedereen die depressief is of iemand in de omgeving heeft met depressie. Na het lezen van dit boek weet je bijna alles over depressie en zelfmoord. Je moet er echter wel de tijd voor nemen. Solomon wilt zoveel informatie kwijt in het boek. Wat aan de ene kant goed is, maar aan de andere kant ook als negatief ervaren kan worden.

Schrijver Solomon was recentelijk in Nederland om een lezing te geven tijdens het BrainWash Festival in Den Haag. Het boek van de Amerikaan is New York Times Bestseller en uitgebracht in 24 talen.

Uitgeverij Nieuw Amsterdam, ISBN 9789046817308
3 out of 5 stars (3 / 5)
Koop online

Geef een reactie