BoekenZhighlightZSlider

M.G. Leonard – Keverjongen

Keverjongen is ht nieuwe boek van M.G. Leonard. De auteur wordt nu al gezien als de vrouwelijke Roald Dahl.
Ze studeerde Engelse letterkunde en specialiseerde zich onder andere in het werk van Skakespeare. Ook was ze manager van een aantal bands, waarbij ze een kleine platenmaatschappij runde. Daarna stapte ze over naar de toneelwereld, om verantwoordelijk te zijn voor een aantal digitale producties in het National Theatre. Keverjongen is haar debuut en zal in maar liefst twintig landen verschijnen.

Keverjongen
Doctor Bartholomew Cuttle, directeur van het Londonse Natuurhistorisch Museum en vader van Darkus, verdwijnt op een doodnormale dag spoorloos. De entomologiezaal waar hij zich altijd in opsluit zodat hij in alle rust kan werken, wordt op een beker koud geworden koffie na leeg aan getroffen. De politie staat voor een raadsel, want de deur zat van binnenuit op slot en was de enige deur die toegang tot de ruimte verschafte. De zoektocht naar zijn vader wordt daardoor een onmogelijke opgave.

Darkus wordt genoodzaakt om bij oom Max in te trekken, waar hij op zijn nieuwe school Virginia en Bertolt leert kennen. In de hoop zijn vader te vinden, gaat hij samen met zijn oom en vrienden zelf op onderzoek uit.
Wanneer hij getuige is van een ruzie tussen buurmannen Humpbrey en Pickering, twee buitengewone neven die alles verzamelen wat los en vast zit, ontmoet hij Baxter, de neushoornkever. Hij is meteen verwonderd over de manier waarop de kever communiceert.

Darkus ontdekt dat de hele tuin van de buren vol ligt met rommel en besluit er samen met zijn vrienden een netwerk met vluchtroutes van te maken. Niet onterecht, want in de kamer van Humpbrey is het vergeven van de insecten. Insecten die, tot grote schrik van Darkus door een afschuwelijke tegenstander dreigen opgekocht te worden. Deze belager zal de diertjes dood maken, zodat er een speld doorheen geprikt kan worden. Lukt het hem om deze gruwelijke gebeurtenissen te voorkomen? Kan hij zijn gevleugelde vrienden redden van datgene wat hen bedreigt? En zal hij ooit zijn vader terugvinden?

Conclusie
Vanaf het eerste hoofdstuk wordt je meteen in dit leuke en leerzame boek gezogen. Leonard schrijft briljant, zorgt ervoor dat de aandacht niet zo makkelijk verslapt en mag met recht de vrouwelijke Roald Dahl worden genoemd. Een must have voor iedere literatuurlijst. De tekeningen sluiten naadloos aan op het verhaal en zijn een lust voor het kinderoog.

Het boek is extra leerzaam gemaakt door de toevoeging van het Woordenboek voor entomologen op pagina 277. De auteur legt aan de hand van deze handleiding helder en haarfijn uit wat alles betekent, wat er met de moeilijkste begrippen worden bedoeld en waar deze voor staan.

Naast dat dit boek op de literatuurlijst moet komen, is het ook nog eens een leuke aanvulling voor biologie. Jonge lezertjes zullen leren over twee totaal verschillende vakken. En dat allemaal door dit zeer nuttige boek. Ze zullen zo een heleboel meer leren op het gebied van taal en natuur. Een kinderboek waar niet alleen elke kast blij van wordt, maar waar ook de volwassenen van zullen genieten. Een boek dat jong en oud zal waarderen.

Uitgeverij Querido Kinderboeken, ISBN 9789045119045
5 out of 5 stars (5 / 5)
Koop Online

Geef een reactie