BoekenZhighlightZSlider

Danny de Vos – Toegang geweigerd

‘Toegang geweigerd’ gaat over Nick die met zijn ouders en zus op een all-inclusive vakantie gaat naar een Grieks eiland. De vakantie is anders dan anders, omdat het eiland wordt overspoeld door vluchtelingen. Veel mensen, net als Nicks vader, zijn ontzettend negatief over de vluchtelingen en zijn ervan overtuigd dat vluchtelingen of terroristen of profiteurs zijn.

Nick ontmoet Zaïd, een aangespoelde bootvluchteling van zijn eigen leeftijd. Ze worden meteen vrienden en zien elkaar stiekem buiten het hotel. Nick vindt niet eerlijk dat zijn leven zoveel beter is dan het verschrikkelijke leven van zijn vriend. Daarom bedenkt hij een plan om voor een dag te ruilen, maar dit voornemen loopt anders dan gepland. Kan deze ruil nog terug gedraaid worden of is het daarvoor nu te laat?

Voordat ik begon met het lezen van ‘Toegang geweigerd’ deed het me denken aan het boek “The boy in the striped pajamas”, maar achteraf gezien blijkt dit verhaal toch anders te zijn. Het eerste deel van het boek zal herkenbaar zijn voor kinderen, het tweede deel daarentegen, opent wellicht een nieuwe wereld voor hen. Ze lezen dan namelijk hoe het leven van een vluchteling eruit ziet. Het boek is geschreven met een fijne schrijfstijl en is, alhoewel bedoelt voor kinderen, niet kinderachtig geschreven.

Dit tweede boek van Danny de Vos zou eigenlijk aangeboden moeten worden als verplicht leesmateriaal op basisscholen. Het laat namelijk de andere kant zien van het actuele ‘vluchtelingenprobleem’, dat toch wel heel anders is dan wat ons wordt voorgeschoteld in de media. Na dit boek gelezen te hebben zullen kinderen misschien iets ruimdenkender zijn.

Uitgeverij Ploegsma, ISBN 9789021675909
4 out of 5 stars (4 / 5)
Koop Online

Geef een reactie