BoekenZhighlightZSlider

Ilja Gort begint eigen uitgeverij

Na Das Mag, Pauline Cornelissen en een aantal andere Nederlandse schrijvers is ook wijnboer, schrijver en televisiemaker Ilja Gort een eigen uitgeverij begonnen. Gort, van wiens eerste boek ‘Leven als Gort in Frankrijk’ meer dan 250.000 exemplaren werden verkocht, heeft inmiddels vijftien boeken op zijn naam staan die vanaf deze week zullen worden uitgegeven door zijn uitgeverij ‘Slurp Publishers’ (genoemd naar Gorts wijn ‘Slurp’). Gorts boeken werden eerder uitgegeven door o.a. uitgeverij AW Bruna en Lebowski.

‘Voor een klassieke uitgeverij zie ik eigenlijk steeds minder toegevoegde waarde,’ zegt Gort. ‘Het ontwerp en de productie van het drukwerk verzorgt mijn geliefde, grafisch ontwerpster Caroline d’Hollosy, en voor de redactie en de marketing zijn tegenwoordig hele goede specialisten op free lance basis in te huren. Daar komt bij dat ik het prettig vind om de productie in Nederland te houden en niet in China of India, zoals steeds vaker gebeurt.’ Het eerste boek dat Slurp Publishers publiceert, is een herschreven uitgave van Gorts roman De Vrouwenslagerij. In de planning staan De Franse Slag, een nieuw boek in de Slurp-reeks, een kookboek Chateaukoken voor iedereen, en De Vulkaan, een nieuwe roman.

‘We beginnen met De Vrouwenslagerij,’ vertelt Gort, die afwisselend verblijft op zijn kasteel in Frankrijk en in Amsterdam. ‘Toen de derde druk van het boek was uitverkocht en we wilden gaan herdrukken, las ik het manuscript nog eens door. Er stonden een paar kapitale blunders in. Ik heb me toen een maand lang teruggetrokken in de torenkamer van mijn Franse château en het boek van kop tot staart opnieuw geschreven. Daarna vonden we het zo veel sterker geworden, dat we besloten dat het boek ook een nieuw omslag verdiende.’ Hiervoor werd de Amsterdamse ontwerper Stef van Zimmeren gevraagd, die onder de artiestennaam Riesenkind vele bekroonde boekomslagen ontwierp. ‘Stef heeft er zo’n fantastische omslag voor bedacht,’ zegt Gort, ‘dat ik vond dat het boek binnen ieders bereik moest komen. Dus hebben we de prijs veranderd van €17,95 naar €12,50. Een sociaalvoelende prijsverlaging; mijn communistische vader zou trots op me zijn geweest.’ lacht Gort. ‘Maar door de boekhandel wordt er bijzonder goed op gereageerd. Gelukkig maar, want het boek zal het grotendeels op eigen kracht moeten redden: deze zomer beginnen de opnames voor mijn nieuwe televisieserie, dus kan ik maar mondjesmaat deelnemen aan signeersessies en andere promotieactiviteiten.’

Geef een reactie