BoekenZhighlight

Maarten van Rossem – De Draagbare van Rossem

Er zijn van die momenten dat je kritische houding ten opzicht van de wereld onbewust vertroebeld. Je bent al langere tijd niet meer bewust bezig met wereldzaken en zaken terug in perspectief te plaatsen. De dagelijkse sleur sluipt als een stil roofdier binnen en staat op de hoek te wachten. En dan komt er ineens iets op je pad dat de zaken weer terug in zijn perspectief plaatst. Een blik die je inzichten teruggeeft die je al wat langer kwijt was. Helder en nuchter beschreven. Het boek van van Rossem is zo’n blik, het is eigenlijk geen boek maar een verzameling van eerder verschenen artikelen, delen uit boeken en publikaties. In dit boek neemt van Rossem je mee in de geschiedenis van de 20ste eeuw

Net als mijn eerste kennismaking met Maarten van Rossem op een moment dat er in de wereld veel gebeurd en staat te gebeuren. Maarten van Rossem weet als geen ander de zaken vanuit een verwondering te beschrijven. Regelmatig voel je in zijn verhalen verbazing over hoe dom mensen, bewegingen, uitspraken kunnen zijn. Van Rossem legt verbanden bloot en laat je andere verbindingen zien,  waarvan je het bestaan veelal onbewust weet maar hij geeft je toch het gevoel van “wow”.

Maarten van Rossem weet je te boeien op een nuchtere en heldere wijze. Hij weet van het begin tot het einde de aandacht vast te houden en leidt je met dit boek door een groot gedeelte van de hedendaagse geschiedenis. Geen onderwerp blijft onberoerd. Het boek zet tot nadenken en volgt zeker in het begin de logische tijdlijn. Een aanrader van de generaties die het allemaal meegemaakt hebben, maar ook voor de generaties die de ontwikkelingen van 1945 niet bewust hebben meegemaakt.

De enige kritische noot over dit boek is dat de lijn die in het begin van het boek zo netjes werd volgehouden tegen het einde van het boek verwaterd. Het boek geeft je daardoor tegen het einde het gevoel onsamenhangend te worden en dat is jammer omdat het een sterk boek is. Het is Maarten van Rossem zoals alleen van Rossem kan zijn, kritsch, verwonderd en bezorgt.

Uitgeverij Nieuw Amsterdam, ISBN 9789046820476
4 out of 5 stars (4 / 5)
Koop online

Geef een reactie