BoekenZhighlightZSlider

‘De stalkster’ van Mirjam Rotenstreich verschijnt in augustus

Mirjam Rotenstreich zal in augustus haar nieuwe roman ‘De stalkster’ uitbrengen bij uitgeverij De Geus. Mirjam Rotenstreich (1959) debuteerde met de roman ‘Salieristraat № 100’ en stelde diverse bloemlezingen en boeken over literatuur samen, waaronder, samen met Lisa Kuitert, de reeks ‘Oerboeken’ (van o.m. Hella S. Haasse en Jeroen Brouwers). Met ‘De stalkster’ wilde Rotenstreich een nadrukkelijk aan de fantasie ontsproten verhaal vertellen, als reactie op ‘Verloren mensen’ (2013) dat ze juist schreef vanuit het verdriet om haar omgekomen zoon Tonio. Opnieuw componeerde ze een psychologische roman met een spannende verhaallijn, gekoppeld aan een actueel thema, in dit geval orgaandonatie.

Het verhaal
Orpheus mocht zijn gestorven vrouw Eurydice uit de onderwereld wegvoeren, terug naar het leven, op voorwaarde dat hij tijdens die tocht niet over zijn schouder naar haar zou omkijken. Hij kon de verleiding niet weerstaan – en verloor haar voor eeuwig. Dat is de mythe. Maar is het in onze werkelijkheid bij hoge uitzondering ook mogelijk om een gestorven geliefde uit de dood terug te halen? Elsemijn is, op het krankzinnige af, ontroostbaar na de moord op haar grote liefde Binck. Dat hij orgaandonor blijkt, en zijn nog warme lichaam wordt ‘leeggeroofd’, brengt Elsemijn op een wanhopig idee. Zij heeft namelijk in haar rouw maar één doel: een laatste keer de hartenklop van Binck voelen. De realisering van haar plan is ingewikkeld en grenst aan het onmogelijke – maar haar verlangen is te overweldigend om de hartverscheurende poging niet te wagen.

Geef een reactie