KunstZhighlightZSlider

Kunsthal Rotterdam presenteert een groot retrospectief gewijd aan Peter Lindbergh

Vanaf 10 september 2016 is in de Kunsthal Rotterdam de eerste tentoonstelling in Nederland gewijd aan de Duitse fotograaf Peter Lindbergh te zien. De Kunsthal stelt de tentoonstelling – die uit meer dan 220 foto’s bestaat – samen en zorgt voor de internationale tournee. Het spectaculaire overzicht van Lindberghs oeuvre bevat exclusief materiaal, van niet eerder getoonde beelden, persoonlijke aantekeningen, storyboards, rekwisieten, polaroidfoto’s, contactafdrukken, films en monumentale afdrukken. Lindberghs pure zwart-witfoto’s zijn al vanaf het begin van de jaren tachtig koersbepalend voor de modefotografie, en voor het eerst samengebracht in een omvangrijk retrospectief.

Peter Lindbergh wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke modefotografen. ‘A Different Vision on Fashion Photography’ is een ode aan zijn veelzijdige oeuvre van 1978 tot nu. De multimediale tentoonstelling presenteert, met aandacht voor Lindberghs creatieve wereld en passies, negen verschillende thema’s:Supermodellen, Modeontwerpers, Zeitgeist, Dans, Doka, Het onbekende, Het witte doek, Iconen en een exclusieve Rotterdam Gallery. De Rotterdam Gallery – gefotografeerd voor het oktobernummer van de Nederlandse Vogueen speciaal voor de tentoonstelling gemaakt – toont Lindberghs shoot met Nederlands topmodel Lara Stone en opkomend talent Elise Hupkes in de haven van Rotterdam.

Peter Lindbergh introduceert een nieuw realisme in de modefotografie. Met tijdloze beelden herdefinieert hij de normen van schoonheid. Lindberghs beeldspraak wordt beïnvloed door de taal van film en door een spel met de sterke eigenzinnige vrouw, de femme fatale, de heldin, de danseres en de actrice. Zijn œuvre kenmerkt zich door portretten die een zekere onbevangenheid en fysieke gratie uitstralen. Curator Thierry-Maxime Loriot, die het concept bedacht, licht toe: ‘Deze tentoonstelling is niet een chronologisch overzicht, maar een verhaal waarin je de wereld van Peter Lindbergh ontdekt door zijn unieke kijk, thematiek en zijn samenwerkingen met kunstenaars als Pina Bausch en Jenny Holzer. Het laat ook het humanisme in zijn werk zien vanuit een sociale context. De tentoonstelling zegt veel over zijn eigen visie op leeftijdsdiscriminatie, schoonheid en vrouwelijkheid, over sociale kwesties en over de grenzeloze creativiteit en verbeelding in zijn foto’s.’

Bij de tentoonstelling verschijnt een uitgebreide monografie over de Duitse fotograaf, uitgegeven door TASCHEN en ontworpen door het bekroonde grafisch ontwerpbureau Paprika (Montreal).

Foto (c) Stefan Rappo, CC BY-SA 4.0

Een gedachte over “Kunsthal Rotterdam presenteert een groot retrospectief gewijd aan Peter Lindbergh

Geef een reactie