KlassiekPodiumZhighlightZSlider

Brodsky Quartet presenteert integrale opname strijkkwartetten Sjostakovitsj

Het Engelse Brodsky Quartet nam begin maart 2016 integraal de vijftien strijkkwartetten op van de Russische componist Dmitri Sjostakovitsj tijdens vijf concerten in het Muziekgebouw. Kwaliteitslabel Chandos legde de cyclus vast op cd. De officiële presentatie van deze monsteropname is op zondagavond 2 oktober in het Muziekgebouw. De leden van het kwartet krijgen dan tijdens een concert in de Grote Zaal het eerste exemplaar van de cd-box overhandigd. Met dit concert markeren het Brodsky Quartet, Chandos en het Muziekgebouw de release van deze nieuwe opname van alle strijkkwartetten van Sjostakovitsj.

Al ruim 40 jaar houdt het Brodsky Quartet zich intensief bezig met het strijkkwartetoeuvre van Sjostakovitsj. In de jaren 70 schreven de kwartetleden de partijen op het gehoor uit van een opname, bij gebrek aan officiële bladmuziek. In de jaren 80 speelde het kwartet de complete cyclus voor het eerst in de Queen Elisabeth Hall in Londen. Daarna volgde een integrale opname op het Teldec label (1990). Deze bekroonde opname geldt ook nu nog als een belangrijke referentie. Sindsdien heeft het kwartet de 15 strijkkwartetten talloze malen integraal gespeeld.

Sjostakovitsj live vastgelegd in perfecte akoestiek

Ruim 25 jaar na die eerste opname wilde het Brodsky Quartet zijn visie op de integrale Sjostakovitsj-cyclus opnieuw vastleggen. Live dit keer, om de bijzondere atmosfeer te vangen van een integrale, samengebalde uitvoering op één locatie. Het kwartet koos hiervoor de Grote Zaal van het Muziekgebouw, vanwege de perfecte akoestiek die zich bijzonder goed leent voor kamermuziek. De uitvoeringen begin maart 2016 maakten veel indruk op publiek en pers. NRC noemde ze ‘indringend en intens’ en ‘vol overgave en met zichtbaar plezier gespeeld.’ Deze integrale live-uitvoering is nu op cd verkrijgbaar.

Het Brodsky Quartet presenteert zondagavond 2 oktober de cd-box tijdens een speciaal concert in het Muziekgebouw, waarbij het kwartet ook twee favoriete werken uit de cyclus ten gehore brengt: Strijkkwartet nr. 4 uit 1949 en Strijkkwartet nr. 8 uit 1960.

Brodsky Quartet
Het Brodsky Quartet (opgericht 1972) maakte internationaal naam als een kwartet dat niet alleen het klassieke repertoire beheerst maar ook uitblinkt in hedendaagse en vernieuwende kamermuziek. Het kwartet nam werken op van componisten als Beethoven, Sjostakovitsj, Janácek, Bartók en Britten, en ging spraakmakende samenwerkingen aan met popmusici als Björk, Sting, Paul McCartney en Elvis Costello. Van de oorspronkelijke kwartetleden maken celliste Jacqueline Thomas en violist Ian Belton nog steeds deel uit van het kwartet. In 1992 trad altviolist Paul Cassidy toe en sinds 2007 fungeert de Brits/Nederlandse violist Daniel Rowland als primarius (eerste violist).

Foto  (c) Martina Simkovicova

Geef een reactie