KlassiekPodiumZhighlightZSlider

Monument voor oprichter Muziekgebouw aan ‘t IJ Jan Wolff

Het jubileumjaar van het tienjarige Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam sluit op maandagavond 22 augustus a.s. af met de onthulling van een monument voor oprichter Jan Wolff (1941-2012). Het monument, aan de oever van het IJ, is een interactieve geluidsinstallatie. Componist Martijn Padding kreeg de opdracht voor een compositie die wordt ‘aangestuurd’ door meteorologische data rond het gebouw waaronder windsnelheid en luchtvochtigheid. Op 22 augustus – de sterfdag van Wolff – zal het monument te horen zijn en daarna iedere 22e van de maand om 20:00 uur.

Het monument Huil van de Wolff, is een buiging naar de geestelijk vader van deze concertzaal voor de hedendaagse muziek in Nederland. De Huil van de Wolff klinkt rond het gebouw en over het IJ als echo van hoornist Jan Wolff, zonder wiens strijdlust deze thuishaven voor de Nederlandse ensemblecultuur nooit was verrezen. Uitgangspunt voor de door Padding op instigatie van het Muziekgebouw geschreven compositie vormde Wolffs liefde voor het water, varen en de hoorn.

Wolf van gene zijde
De ruimtelijke geluidsinstallatie beslaat twee werelden: onze realiteit en die van Gene zijde. Het werk heeft de vorm van een call en response; een oervorm van menselijke communicatie maar ook een basisvorm in muziek waarbij twee of meerdere musici in aansluitende frases direct op elkaar reageren. In de natuur is de wolf de absolute kampioen van deze oercommunicatie. Wolven reageren in koren en klaagzangen op elkaar soms over grote afstand. In de Huil van de Wolff roept de wolf uit deze zijde de wolf uit gene zijde op. Of die wolf van de overzijde werkelijk zal terughuilen en hoe, is afhankelijk van de parameters temperatuur, luchtvochtigheid, windrichting en windsnelheid rond het Muziekgebouw op dat moment. Zij bepalen of beide wolven lang of kort huilen, welke melodische en dynamische curves ze zullen huilen en of ze tot een duet komen.

Programma onthulling
Het programma op maandagavond 22 augustus start om 19:00 uur op het terras van het Muziekgebouw aan de oever van het IJ in aanwezigheid van onder meer componisten Martijn Padding en Louis Andriessen. De muziek is in handen van de musici van Asko|Schönberg, ensemble in residence van het Muziekgebouw. Het monument zal daarna maandelijks iedere 22e te horen zijn om 20:00 uur als een biografisch geluidswerk.

Foto (c) Serge Ligtenberg

Geef een reactie