BoekenZhighlightZSlider

Nieuwe roman Jan Lauwereyns: Iets in ons boog diep

Op 1 september 2016 verscheen bij Uitgeverij Koppernik Iets in ons boog diep, de tweede roman van de in Japan woonachtige, Belgische schrijver en neurowetenschapper Jan Lauwereyns.

Jan Lauwereyns (1969) legt zich toe op de wisselwerking tussen vakgebieden en schrijfvormen. In 2009 verscheen Zwelgen wij denkend rond. In dit boek wisselde Lauwereyns met Leo Vroman nieuwe verzen, grote gedachten en kleine anekdotes uit, op de brug tussen poëzie en wetenschap. Zijn dichtbundel Hemelsblauw werd in 2012 bekroond met de VSB Poëzieprijs. Debuutroman Monkey business verscheen in 2003. Sinds 2010 is Lauwereyns als professor verbonden aan de Faculty of Arts and Science en aan de Graduate School of Systems Life Sciences van de Universiteit van Kyushu (Fukuoka, Japan). Als neurowetenschapper specialiseert hij zich in de cognitieve en neurale mechanismen van aandacht. Hij publiceerde artikelen in tijdschriften als Nature, Neuro en Trends in Cognitive Sciences.

Iets in ons boog diep
Yuji Kohara, een moleculair bioloog, stapt per vergissing een halte te vroeg uit de metro. Zijn verstrooidheid zet hem op het spoor van een oude vlam. Er volgen een lange nacht, een rusteloze week en de vreemde rest van het jaar. Vroeg of laat moet de verwarde wetenschapper zijn zintuigen reinigen en een beslissing nemen, voor zichzelf en voor zijn dochter, om via de toekomst het verleden te kunnen loslaten.

Met ‘Iets in ons boog diep’ schrijft Jan Lauwereyns een komedie in c klein. Geen kolder, maar een heroïsch gevecht met de kleine nachtmerries van het gewone leven. Alles mag aan bod komen in deze roman, die is opgebouwd als een reeks lyrisch-essayistische canto’s over (onder andere) de liefde, het vader­schap, het glioblastoom, La Commedia, het seksleven van rondwormen, vivisectie op Amerikaanse krijgsgevangenen, de behoefte aan een onverbrekelijke band, en de leegte, die aan het begin van elke beweging zit.

Geef een reactie