KlassiekPodiumZhighlightZSlider

Violiste Liza Ferschtman start concertserie Zielsverwanten in het Muziekgebouw

Een polyglot van de muziek met een groot talent om muzikale verhalen te vertellen: dat is de gelauwerde violiste Liza Ferschtman ten voeten uit. Woensdagavond 12 oktober opent zij de reeks Zielsverwanten van Muziekgebouw aan ’t IJ, die haar een wildcard gaf voor vijf concerten. In haar programmakeuzes toont Ferschtman haar grote veelzijdigheid. Het openingsconcert speelt zij in de bezetting zang, viool en piano, met bariton André Morsch en de Engelse pianist Julius Drake. Ook in de serie een van de meest spraakmakende werken uit de barok: Bibers Rozenkranssonates én een concert in de bijzondere bezetting van dubbel strijkkwartet met octetten van Enescu en Mendelssohn en een nieuw werk van de jonge Nederlandse componiste Mathilde Wantenaar.

Het openingsconcert bestaat uit werken van Franse componisten Ravel, Fauré, Debussy, Saint-Saëns en Poulenc. Ferschtman: ‘Het is een voor mij heel dierbaar programma, dat door de tijd is ontstaan. Alle stukken vloeien prachtig in elkaar over, ze zijn echt complementair aan elkaar. Je leert de componisten heel intiem kennen, zoals met de Vioolsonate van Poulenc.’ Over de reeks zegt zij: ‘Ik houd heel erg van de akoestiek van het Muziekgebouw en vind het een eer dat ik gevraagd ben. Ik krijg de kans stukken te spelen die mij na aan het hart liggen en die ik niet zomaar elders kan spelen.’

In het concert van woensdagavond 21 december staan de Rozenkranssonates van Heinrich Ignaz Franz von Biber op het programma. Deze vijftien sonates vertellen uiterst beeldend de vijftien geloofsmysteries uit het leven van Christus en Maria. De sonates zijn niet alleen virtuoos een tour de force; iedere sonate vraagt ook om een andere stemming van de viool. Het werk zet het instrument onder druk en vraagt bovendien het uiterste van de musicus. Ferschtman: ‘De uitdrukkingskracht van deze muziek is ongekend. Geen middel wordt onbenut gelaten om de verhalen te vertellen. Pure retorica.’

Dubbel strijkkwartet

In het concert van donderdagavond 23 maart nodigt Ferschtman muzikale vrienden uit voor een programma waarin het dubbele strijkkwartet centraal staat. Er is een nieuw octet te horen van de jonge Nederlandse componiste Mathilde Wantenaar én het Octet van de Roemeense componist Enescu, een absoluut hoogtepunt in zijn oeuvre. Liza Ferschtman: ‘Het is het ultieme strijkersstuk: extreem moeilijk met acht mensen. Doorwrocht, eindeloze melodieën en stralend tegelijkertijd. Het hele werk staat onder hoogspanning, die opbouwt naar een enorme ontlading. Een stuk waar heel erg mijn hart ligt.’

In twee concerten in deze reeks draait het om dans. Zo speelt Ferschtman op zaterdagavond 27 mei Smell of Bliss met dansers van LeineRoebana. ‘Dit is echt een choreografie, waarbij de dansers eenzelfde rol vervullen als de musicus, en waarin de solostukken een unieke rol spelen. Wij hebben deze voorstelling vele malen gespeeld. Maar nooit in de akoestiek van een concertzaal: daar kijk ik zeer naar uit.’ Op zondagmiddag 2 april geeft Liza ook een concert in de jeugdreeks Open je Oren! van het Muziekgebouw, voor kinderen vanaf acht jaar. Hierin ook de dansers van LeineRoebana, onder de titel Wat is het geheim van viool en dans?

Dit is het derde seizoen dat het Muziekgebouw de serie Zielsverwanten programmeert waarin een zielsverwante Nederlandse musicus een wildcard krijgt voor een eigen concertserie. Eerder kregen pianist Ralph van Raat (2014-2015) en fagottist Bram van Sambeek (2015-2016) deze wildcard.

Foto (c) Marco Borggreve

Geef een reactie