BoekenZhighlight

Poolse auteur Anna Bikont naar Nederland

Anna Bikont, auteur van het aangrijpende De misdaad en het zwijgen, gaat op 17 oktober in gesprek met journalist Laura Starink in Spui25. Nieuw Amsterdam organiseert de avond samen met het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies.

In de Poolse plaats Jedwabne werden in 1941 zeker 340 Joden vermoord. Een afgrijselijke misdaad waarvan de ware toedracht meer dan zestig jaar verborgen gehouden werd. Journalist Anna Bikont begon een groot onderzoek en ontrafelde het geheim van deze schokkende episode uit de Poolse geschiedenis.

De misdaad en het zwijgen heeft in Polen voor grote ophef gezorgd en heeft ook daarbuiten veel emoties losgemaakt. Op 17 oktober gaat Bikont in Spui25 in gesprek over haar zoektocht naar de waarheid over de Joden van Jedwabne en het aangrijpende boek dat ze hierover schreef.

De Poolse journaliste en schrijfster Anna Bikont (1954), studeerde psychologie. Ze was redactielid van Tygodnik Mazowse, het tijdschrift van de illegale vakbond Solidarnosc, en medeoprichtster van de Gazeta Wyborcza, de belangrijkste Poolse krant. In 2011 ontving zij voor De misdaad en het zwijgen de European Book Prize.

Geef een reactie